Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Părintele Dumitru Stăniloae omagiat la Viena

Părintele Dumitru Stăniloae omagiat la Viena

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, în colaborare cu Centrul religios-cultural „Dumitru Stăniloae” din Viena, Austria, la invitaţia Părintelui Prof. Dr. Nicolae Dura, parohul Parohiei Ortodoxe Române din Viena, a organizat, în data de 9 noiembrie 2013, o zi de cercetare teologică şi misionară dedicată comemorării Părintelui Dumitru Stăniloae, sub genericul: „Teologie şi spiritualitate la Părintele Profesor Dumitru Stăniloae”, manifestare desfăşurată, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Serafim al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, la Centrul religios-cultural „Dumitru Stăniloae” din Viena.

În cadrul acesteia au fost susţinute o serie de referate care au evocat viaţa, opera, personalitatea şi activitatea teologică a celui care a fost considerat „cel mai mare teolog al secolului al XX-lea”, precum şi rolul pe care l-a avut Părintele Dumitru Stăniloae în dezvoltarea teologiei româneşti.

Din partea Facultăţii de Teologie „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea au prezentat referate mai multe cadre didactice: Pr. Prof. Univ. Dr. Dumitru Megheşan, decanul facultăţii, Pr. Lect. Univ. Dr. Emil Cioară, prodecanul facultăţii, Pr. Prof. Univ. Dr. Marius Ţepelea, Pr. Conf. Univ. Dr. Mihai Brie, Pr. Conf. Univ. Dr. Miron Erdei, Pr. Lect. Univ. Dr. Viorel Popa, Pr. Lect. Univ. Dr. Doru Fer, gazda întâlnirii fiind Pr. Prof. Dr. Nicolae Dura, care a ţinut un cuvânt de bun venit şi a prezentat un referat la temă, din partea Centrului religios-cultural „Dumitru Stăniloae”.

Manifestarea a continuat şi în cursul zilei de Duminică, 10 noiembrie, prin săvârşirea Sfintei Liturghii, în biserica cu hramul „Sfântul Apostol Andrei” a Parohiei Ortodoxe Române din Viena, în sobor, de către părinţii profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă orădeană, împreună cu preoţii de la Parohia Ortodoxă Română din Viena.

Răspunsurile liturgice au fost date de către Corul de cameră „Psalmodia Varadiensis” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Oradea, dirijat de Pr. Conf. Univ. Dr. Mihai Brie, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, cor care a susţinut, la finalul Sfintei Liturghii, un concert de cântări religioase, spre bucuria duhovnicească şi încântarea zecilor de credincioşi ortodocşi români din capitala Austriei, prezenţi la slujbă.

Tot în aceeaşi zi, la ora 19, la întoarcerea spre casă de la Viena, delegaţia Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea a vizitat capela Aşezământului Monahal Românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta, Ungaria, unde Corul de cameră „Psalmodia Varadiensis” a susţinut un concert de cântări religioase, având arhiereasca binecuvântare a Preasfinţitului Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei.

Astfel de manifestări au rolul de a responsabiliza atât pe cadrele didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, cât şi pe studenţii acesteia, privind rolul didactic şi misionar pe care îl are o instituţie de învăţământ teologic ortodox în vremea noastră.

Această manifestare se înscrie în şirul activităţilor didactice şi misionare iniţiate de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, desfăşurate în cadrul programului „Misiune prin Liturghie”.