Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Partea a patra din Canonul cel Mare citită de Chiriarhul Oradiei la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea

Partea a patra din Canonul cel Mare citită de Chiriarhul Oradiei la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea

În cea de-a patra zi din Sfântul și Marele Post al Paștilor, 5 martie 2020, slujba Pavecerniței Mari a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în biserica Adormirea Maicii Domnului de la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea. În cadrul slujbei a fost citită de Ierarh cea de-a patra parte și ultima a Canonului cel Mare alcătuit de Sfântul Andrei Criteanul. Au luat parte la sfânta slujbă monahiile din obștea mănăstirii, dar și credincioși din municipiul Oradea.

La finalul Pavecerniței Mari, Chiriarhul Oradiei a rostit un bogat cuvânt de învățătură în care a vorbit despre frumusețea duhovnicească a slujbei Canonului cel Mare și a Pavecerniței Mari, subliniind că acestea, ca și toate celelalte sfinte slujbe din tezaurul liturgic al Bisericii Ortodoxe, introduc pe cei care participă la ele în timpul Împărăției cerurilor:

„Canonul cel Mare scris de Sfântul Ierarh Andrei Criteanul sau Cretanul are o frumusețe și o bogăție duhovnicească de neegalat, care, împreună cu sensibilitatea, cu finețea duhovnicească, cu muzicalitatea și cu sobrietatea slujbei Pavecerniței Mari, fac parte din splendoarea liturgică și dogmatică a Ortodoxiei. Niciunde în lume nu putem întâlni alcătuiri de slujbă, cântări și rugăciuni atât de profunde, cu înțeles dogmatic atât de adânc, de o frumusețe nepământească, decât în Ortodoxie. Este un tezaur de neprețuit moștenit de la înaintașii noștri, față de care avem responsabilitatea de a-l apăra și a-l transmite mai departe.”

„Întreaga învățătură de credință a Bisericii este grupată în alcătuirile de slujbă. Slujbele Bisericii sunt un manual de Teologie Dogmatică, un manual al învățăturii de credință ortodoxe pe care creștinul, dacă le ascultă și participă la ele învață foarte mult, în măsura în care este doritor să se îmbogățească duhovnicește. Slujbele noastre sunt de o profunzime de neegalat și au un parfum duhovnicesc pe care nu-l găsim niciunde în altă parte. Biserica Ortodoxă este cea care a păstrat tradiția apostolică neschimbată, neștirbită, iar linia melodică, de unde reiese muzicalitatea slujbelor noastre, este aceeași din vechime.”

„Folosindu-ne de această muzică străveche intrăm în comuniune duhovnicească, nevăzută, așadar, cu înaintașii noștri, cu Sfinții cei mari, cu părinții, cu moșii și strămoșii noștri, toți fiind una, Biserica triumfătoare din ceruri cu Biserica lucrătoare de pe pământ, la rugăciune. Dincolo, în veșnicie nu este un paradis al plăcerilor, ci este slujire necontenită adusă lui Dumnezeu, după modelul cântării întreit sfinte cu care Îngerii Îl laudă și Îl preamăresc pe Dumnezeu și pe care Profeții au văzut-o, în duh răpiți fiind. De aceea, slujbele noastre ortodoxe sunt lungi ca timp, căci ne scot din timpul acesta și ne introduc în timpul Împărăției cerurilor, dar sunt foarte frumoase, bogate, adânci și încearcă să ne pregătească sufletește și trupește pentru Împărăția cerurilor.”

În Sfântul și Marele Post, Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul se va citi integral în cadrul Deniei din ziua de miercuri din săptămâna a cincea din Post.

Pr. Cristian Rus