Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Patriarhul Justinian comemorat în Protopopiatul Oradea

Patriarhul Justinian comemorat în Protopopiatul Oradea

Vrednicul de pomenire Patriarh Justinian al Bisericii Ortodoxe Române a fost comemorat luni, 25 septembrie 2017 în cadrul Conferinţei preoţești semestriale de toamnă a preoţilor din Protopopiatul Oradea.

Prezidată de Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, conferința a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum, oficiată de un sobor de preoți în biserica cu hramul Izvorul Tămăduirii din Oradea. Apoi, întreaga preoţime prezentă s-a deplasat la sediul Protopopiatului Oradea unde, în sala festivă, s-a desfăşurat conferinţa propriu-zisă.

Părintele Dorel Octavian Rus, Protopopopul Oradiei, Peştişului şi Aleşdului, a vorbit în deschidere despre arhipăstorul model întruchipat de Patriarhul Justinian și a adresat mulțumiri Chiriarhului Oradiei pentru dragostea și purtarea de grijă pe care o arată necontenit față de preoțimea din Protopopiatul Oradea.

Apoi, Preacucernicul Părinte Profesor Dorel Leucea, cadru didactic la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea, a prezentat referatul cu titlul „Patriarhul Justinian Marina (1948-1977), Arhipăstorul înţelept al Bisericii în vremuri de restrişte.

Preasfinţitul Părinte Sofronie al Oradiei a rostit un cuvânt de binecuvântare pentru întreaga preoţime prezentă, preoţi parohi și coslujitori, preoţi misionari şi de caritate din cadrul Protopopiatului Oradea, exprimându-şi bucuria întâlnirii cu clerul protopopiatului în acest an în care este comemorat, la nivelul Patriarhiei Române, vrednicul de pomenire Patriarh Justinian, care a condus Biserica Ortodoxă Română cu multă înțelepciune în vremurile ateismului comunist, reușind nu numai să apere, dar și să promoveze valorile credinței dreptmăritoare.

Preasfinția Sa a adresat îndemn părintesc către întregul cler al Protopopiatului Oradea de a manifesta solidaritate față de parohiile din Protopopiatul Beiuș, care au trecut de curând prin grele încercări, numeroase biserici, inclusiv din patrimoniul cultural național, suferind stricăciuni grave ca urmare a furtunii puternice din ziua de 17 septembrie a.c.

Conferinţele preoţeşti semestriale de toamnă vor continua în zilele următoare şi în celelalte protopopiate din Eparhia Oradiei.