Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Patriarhul României a sfințit Catedrala din Oradea | 340 de ani de la prima atestare a Episcopiei Oradiei

Patriarhul României a sfințit Catedrala din Oradea | 340 de ani de la prima atestare a Episcopiei Oradiei

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea duminică. Evenimentul face parte dintr-o serie de manifestări aniversare la împlinirea a 340 de ani de la prima atestare documentară a Episcopiei Oradiei, 325 de ani de la menționarea ei și a ierarhului său în Diploma Împăratului austriac Leopold I și 100 de ani de la reînființarea eparhiei după Marea Unire.

Cu acest prilej, Părintele Patriarh Daniel face o vizită canonică în Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei.

Ziua a început cu slujba Sfintei Liturghii, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, în noul locaș de închinare situat lângă zidurile vechii Cetăți Oradea.

De la ora 11:00, Patriarhul Daniel a oficiat slujba de sfințire a noii Catedrale Episcopale, alături de alți 20 de ierarhi. Sfântul locaș are hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei”.

Noua catedrală episcopală din Oradea este împlinirea eforturilor ierarhilor care au păstorit eparhia, începând cu Roman Ciorogariu, Episcopul ctitor al reactivatei Episcopii Ortodoxe Române a Oradiei (1920-1936). Piatra de temelie a fost pusă de vrednicul de pomenire Părinte Patriarh Teoctist Arăpaşu în 1995.

https://basilica.ro/patriarhul-romaniei-a-sfintit-catedrala-din-oradea-340-de-ani-de-la-prima-atestare-a-episcopiei-oradiei/