Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Poetul naţional Mihai Eminescu omagiat la Oradea

Poetul naţional Mihai Eminescu omagiat la Oradea

Cu binecuvântarea şi în prezenţa Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (A.F.O.R.E.O.) a organizat, marţi, 15 ianuarie 2013, în amfiteatrul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai” din Oradea,  o manifestare cultural-comemorativă, cu prilejul aniversării a 163 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu. La eveniment au participat reprezentanţi ai instituţiilor locale, preoţi, iubitori de cultură, profesori şi elevi de la şcolile orădene.

Evenimentul a fost moderat de doamna Viorica Cherteş, preşedinte al A.F.O.R.E.O., manifestarea fiind deschisă de către Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care şi-a exprimat bucuria de a fi prezent la evenimentul omagial organizat de doamnele ortodoxe, arătând valoarea deosebită şi unicitatea operei eminesciene, de o rară frumuseţe, şi importanţa cunoaşterii acesteia de către copii şi tineri, dar şi de către părinţi, amintindu-şi cum Preasfinţia Sa a fost captivat de universul eminescian de mic copil, prin poeziile pe care distinsa sa mamă i le citea, încă înainte de a merge la şcoală.

În debutul programului, doamna profesoară Ramona Urdea, cadru didactic la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, a reuşit să surprindă, într-o prezentare inedită, fragmente şi imagini din viaţa şi opera literară a lui Mihai Eminescu, realizând un colaj de excepţie, adus în faţa auditoriului printr-o proiecţie.

Prezent la aniversarea geniului literar, Domnul Prof. Univ. Dr. Cornel Durgheu, membru în Adunarea Eparhială a Episcopiei Oradiei şi cadru didactic la Facultatea de Arte din cadrul Universităţii din Oradea, a recitat poezia „De pe ochi ridici” şi a vorbit despre extraordinara personalitate a jurnalistului, gânditorului şi militantului pentru cauza naţională, Mihai Eminescu.

Doamna Lect. Univ. Dr. Claudia Timofte a transmis mesajul domnului Claudiu Pop, prefectul judeţului Bihor, arătând că: „sărbătorirea, an de an, a zilei de naştere a poetului nostru naţional Mihai Eminescu este expresia supremă de manifestare a neamului românesc pentru ceea ce a lăsat moştenire nouă”.

În continuare, mai mulţi copii şi tineri de la şcolile şi liceele din Oradea şi zona metropolitană, au prezentat un recital de poezie şi muzică din lirica eminesciană. Elevii clasei a XII-a de la Colegiul Naţional „Iosif Vulcan” din Oradea au prezentat un fragment din „Luceafărul”, în mai multe limbi.

Elevii Alexandru Carţiş şi Marian Negruţ din clasa a XII-a de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, sub îndrumarea doamnei profesoare Ramona Urdea, au pregătit un moment intitulat „Un interviu imaginar cu Mihai Eminescu”, impresionând audienţa cu talentul lor. O surpriză deosebită a fost prezenţa doamnei Zentania Lupşe Lakatos, actriţă la Teatrul „Regina Maria” din Oradea, care a recitat mai multe poezii ale marelui poet. Doamna profesoară Maria Matei, de la şcoala generală din Sânmartin, a interpretat versurile melodiei „Eminescu”, de Doina şi Ion Aldea Teodorovici.

În încheierea manifestării cultural-artistice dedicate memoriei şi personalităţíi literare a „Poetului nepereche”, corul bărbătesc „Traian Moşoiu”, condus de profesorul Ioan Flueraş, a fascinat auditoriul prin interpretarea unui repertoriu variat, cuprinzând atât melodii pe versurile lui Mihai Eminescu, precum „Sara pe deal” sau „Mai un singur dor”, cât şi arii din opere ca, de plidă, „Corul sclavilor” din „Nabucco” de Giuseppe Verdi sau „Marşul învingătorilor” din „Aida” de Giuseppe Verdi.

La final, Ierarhul a adus mulţumiri doamnei director Ligia Mirişan, gazda manifestării, şi a felicitat pe cei care au organizat şi s-au implicat în reuşita acestei seri culturale, dedicată poetului naţional Mihai Eminescu.

Participanţii la manifestarea prilejuită de aniversarea „Luceafărului poeziei româneşti” au admirat şi o expoziţie de fotografie, publicaţii, documente, dar şi articole care ilustrează viaţa, activitatea şi, în mod special, opera marelui poet.

Toţi cei prezenţi s-au deplasat, apoi, la statuia poetului naţional Mihai Eminescu din centrul municipiului Oradea, unde, în cadrul unui ceremonial omagial, organizat de Direcţia judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Bihor, au fost depuse jerbe şi buchete de flori.