Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Poetul național Mihai Eminescu omagiat la Oradea

Poetul național Mihai Eminescu omagiat la Oradea

Miercuri, 15 ianuarie 2014, Ziua Culturii Naționale, la aniversarea a 164 de ani de la naşterea poetului național Mihai Eminescu, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (A.F.O.R.E.O.), în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” din Oradea, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea și Şcoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” din Oradea, a organizat o manifestare culturală dedicată omgierii marelui poet, la care au participat reprezentanți ai instituțiilor locale, preoți, iubitori de cultură, profesori și elevi de la școlile orădene.

Participanţii la manifestarea prilejuită de aniversarea poetului Mihai Eminescu au admirat și o expoziţie de fotografie, publicaţii, documente, dar şi articole ce ilustrează viaţa, activitatea şi, în mod special, opera „luceafărului poeziei românești”. În cadrul expoziției, eleva Cristina Ioana Avram de la Şcoala „Dimitrie Cantemir” din Oradea a expus mai multe tablouri reprezentând portretul poetului naţional.

„Manifestarea pe care am organizat-o astăzi se constituie, practic, într-o invitaţie adresată orădenilor, în general şi tinerilor, în special, pentru a-l cunoaşte mai bine pe omul Mihai Eminescu şi opera sa”, a precizat Doamna Viorica Cherteș, preşedinte al A.F.O.R.E.O.

Întâlnirea a avut loc în amfiteatrul Bibliotecii Judeţene şi a cuprins recitarea unor poezii cunoscute din lirica eminesciană, precum şi suprize muzicale. Evenimentul, moderat de Doamna Viorica Cherteş, preşedinte al A.F.O.R.E.O., a adus în faţa publicului orădean imaginea celui mai mare poet român, care a fost și prozator şi jurnalist, socotit de cititorii conaţionali şi de critica literară drept cel mai important scriitor romantic din literatura română, supranumit şi „poetul nepereche”.

Mai mulţi copii de la şcoli şi licee din Oradea au susţinut un recital de poezie şi muzică. Elevii Petronela Maliţa, Alex Teodorescu şi Gabriela Luţaş de la Şcoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir”, sub îndrumarea doamnei profesoare Simona Lucaci, au recitat poeziile: „Stau în cerdacul tău”, „Crăiasa din povești”, „După ce atâta vreme”. Elevii claselor a VI-a de la aceeași școală, Lorena Lala, Daniel Leuca şi Florentina Buhaş, coordonaţi de doamna prof. Turcu Amalia au interpretat câteva poezii din lirica eminesciană precum „Misterele nopţii” și „Fiind băiet păduri cutreieram”.

Elevii Narcisa Demeter şi Marian Curta de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, sub îndrumarea doamnei profesoare Ramona Urdea, au pregătit un program intitulat „La un moment dat”, care a adus în mijlocul spectatorilor scrisorile de dragoste dintre Mihai Eminescu şi Veronica Micle, iar colegii lor din clasele a XI-a au recitat câteva creaţii eminesciene în limba engleză.

O surpriză deosebită a fost prezenţa actriței Zentania Lupşe Lakatos, de la Teatrul „Regina Maria” din Oradea, care a recitat „Venere şi Madonă”, şi a fiului său Iacob, în vârstă de 5 ani, care a încântat publicul cu „Somnoroase păsărele” și un fragment din „Scrisoarea a III-a”.

Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, condus de Arhid. Prof. Ștefan Lakatos a susţinut un minirecital care a cuprins versuri eminesciene transpuse pe note muzicale: „Revedere” de D. G. Kiriac și „Doină” de Timotei Popovici.

Prezentă la eveniment, Doamna prof. Ligia Mirişan, director al Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai”, gazda manifestării, a subliniat valoarea operei eminesciene și importanța cunoașterii acesteia de către tinerele generații, felicitând pe doamnele ortodoxe pentru organizarea manifestării.

Din partea Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei au fost prezenți la eveniment, ca delegați ai Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Părintele Nicolae Pop, vicar eparhial, Părintele Prof. Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul și director al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea și Părintele Simion Goga, inspector pentru cateheză.

La final, Părintele Nicolae Pop a transmis, din partea Chiriarhului Oradiei, mesajul de binecuvântare şi felicitare pentru această manifestare, arătând că: „Astăzi, 15 ianuarie 2014, cu ocazia sărbătoririi Zilei Culturii Naționale, comemorăm cu bucurie pe marele nostru poet naţional Mihai Eminescu, la împlinirea a 164 de ani de la nașterea sa, ceea ce ne face să ne întoarcem cu mulţumire și recunoştinţă către Părintele Ceresc pentru că l-a dăruit pe acesta poporului român”.

Doamnele din A.F.O.R.E.O. au oferit participanţilor oferit diplome şi cărţi cuprinzând lirica eminesciană, fiind pregătite pentru cei prezenți și surprize culinare.