Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Pomenirea Sfântului Apostol Iacov, fratele Domnului la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Pomenirea Sfântului Apostol Iacov, fratele Domnului la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

În fiecare toamnă, la prăznuirea Sfântului Apostol Iacov, fratele Domnului, Paraclisul Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea își sărbătorește hramul, cinstindu-și ocrotitorul spiritual.

În acest an, prăznuirea bătrânului și celui dintâi Episcop al Cetății Ierusalimului a fost prilej de întâlnire atât pentru cadrele didactice și elevii Liceului Ortodox orădean, cât și pentru cinstiții presbiteri mai vechi de zile, care au păstorit în parohiile din Protopopiatul Ortodox al Oradiei.

Cu acest prilej a fost săvârșită cea mai veche Liturghie a Bisericii, Liturghia Sfântului Apostol Iacov, rudenia Domnului, de către Preacucernicul Prot. Prof. Radu Rus, Consilier pentru învățământ și activități cu tineretul în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei și Directorul Liceului Ortodox, împreună cu Preacucernicul Pr. Prot. Simion Goga, Protopopul Oradiei, Peștișului și Aleșdului, precum și cu un sobor de diaconi de la Catedrala Episcopală din Oradea.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox, dirijat de către Preacucernicul Arhid. Prof. Ștefan Lakatos, alături de care au participat și ceilalți elevi și cadre didactice de la Liceul Ortodox.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preacucernicul Prot. Prof. Radu Rus a transmis cuvântul de binecuvântare și de prețuire din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, Chiriarhul Oradiei pentru cadrele didactice, elevii și preoții pensionari și a creionat câteva aspecte din biografia Sfântului Apostol Iacov, subliniind faptul că acesta nu a fost frate de sânge al Mântuitorului, ci văr de gradul al doilea, fiind fiul Mariei lui Cleopa, verişoara Maicii Domnului. Meritul Sfântului Iacov nu constă în faptul că a fost rudă cu Iisus Hristos, ci în faptul că a dus o viaţă virtuoasă, fiind cel care a prezidat Sinodul apostolic de la Ierusalim din anul 49/50, a fost primul Episcop al Ierusalimului și și-a dat viața, murind ca martir, datorită persecuției iudeilor împotriva creștinilor.

Pe lângă Sfânta Liturghie, Sfântul Apostol Iacov a mai lăsat o operă teologică valoroasă, aşezată în canonul cărţilor Noului Testament, respectiv Epistola sobornicească, ce îi poartă numele, prin care ne îndeamnă la practicarea faptelor bune, însoţite de credinţă: „Vrei însă să înţelegi, omule nesocotit, că credinţa fără de fapte moartă este? (Iacov, 2, 20)”

Liturghia Sfântului Apostol Iacov este un preţios și vechi monument de literatură liturgică, sursă de inspirație pentru Liturghia Sfântului Vasile cel Mare și a Sfântului Ioan Gură de Aur. Ea se mai săvârşeşte în Biserica Ortodoxă a Greciei şi în Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului, în general de două ori pe an, în ziua prăznuirii Sfântului Apostol Iacov (23 octombrie), respectiv în Duminica prăznuirii strămoşilor după trup ai Mântuitorului Hristos, printre care și Sfântul Apostol Iacov. De asemenea, pe lângă ziua prăznuirii din 23 octombrie, Sfântul Apostol Iacov mai este pomenit în 26 decembrie, în 30 decembrie (împreună cu David Regele și cu Sfântul și Dreptul Iosif), precum și în 4 ianuarie împreună cu Cei Șaptezeci de Apostoli.

Liturghia Sfântului Apostol Iacov s-a săvârșit pentru prima dată în Eparhia Oradiei la inițiativa Preasfințitului Părinte Sofronie, în ziua de 23 octombrie 2010 și de atunci se săvârșește an de an la Paraclisul Liceului Ortodox, care îl are ocrotitor în chip providențial pe „fratele Domnului” și primul Episcop al cetății Ierusalimului.