Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Preoți din Protopopiatul Oradea au donat sânge

Preoți din Protopopiatul Oradea au donat sânge

Preoţi din Protopopiatul Oradea au organizat, marţi, 19 iunie 2018, campania locală a proiectului naţional Întinde o mână şi dă o şansă vieţii”. Pe lângă Episcopia Oradiei, campania se desfășoară și în alte eparhii din Patriarhia Română.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, marţi, 19 iunie a.c., la inițiativa Părintelui Simion Goga, Protopopul Oradiei, Peștișului și Aleșdului, preoții din Protopopiatul Oradea au organizat o acţiune de donare de sânge.

Acţiunea s-a desfăşurat la Centrul de transfuzie sanguină Oradea, preoţii dorind prin intermediul acesteia să promoveze spiritul civic al comunităţii, considerând că actul de donare de sânge este dovada iubirii noastre faţă de cel aflat în suferinţă.

„Consider că această campanie este de inspiraţie divină, pentru că un gest mai frumos pentru creştini decât acela de a dona sânge nu cred că există. Spunea un mare duhovnic: «Mila creştină are două trepte. Prima treaptă, dăruieşti ceea ce ai. Treapta a doua, dăruieşti ceea ce eşti». Mântuitorul Iisus Hristos nu a dăruit ceva material, dar El S-a dăruit total, până la ultima picătură de sânge. Atunci, nu poate fi un mod mai frumos de a-I urma lui Hristos decât de a dărui ceva din noi, din ceea ce suntem. Eu consider că Mântuitorul Iisus Hristos a fost cel mai mare dăruitor de sânge! El Şi-a vărsat sângele Său şi acest sânge a devenit izvor de sânge, pe care noi îl avem în fiecare Sfânt Potir. N-am putea să ne mântuim numai prin osteneala noastră dacă nu ar fi Jertfa lui Hristos de pe Cruce, acele picături de sânge care s-au scurs pentru noi. Când dăm şi noi câteva grame de sânge întoarcem Mântuitorului acel sânge pe care l-a vărsat pentru noi, deoarece îl dăruim unui om bolnav cu care El Se identifică”, a declarat părintele protopop Simion Goga.

Donarea de sânge reprezintă un act care poate fi făcut de o persoană sănătoasă de maxim cinci ori pe an în cazul bărbaţilor şi de patru ori în cazul femeilor, iar donând o unitate de sânge (410-450ml) există șansa de a salva trei vieţi. Donarea de sânge este un act benevol, neremunerat. Majoritatea angajaţilor, împreună cu Ligia Burtă directorul Centrului, sunt donatori care se simt foarte bine atât fizic, cât şi psihic atunci când donează, deoarece consideră că această acţiune este un tribut al sănătăţii pe care putem să îl dăm în ajutorul celor aflaţi în nevoie.

Despre importanţa şi semnificaţia acestei campanii a vorbit şi domna Ligia Burtă, directorul Centrului de transfuzie sanguină Oradea, care a precizat că: „În dorinţa noastră de a ajuta şi a susţine viaţa, din păcate observăm că spiritul civic nu este la înălţime. În ultimul timp numărul de donatori a scăzut semnificativ, cu cel puţin 20%, ceea ce pentru noi este un semnal mare de alarmă fiindcă în această situaţie spitalele nu vor putea onora toate cererile pentru a face transfuzia sanguină. Sigur că salutăm orice fel de iniţiativă, şi mai ales că vine din partea preoţilor ortodocşi. Ne bucurăm să vă vedem. Este fără precedent această amploare. Ocazional s-a mai donat, dar nu organizat şi de această manieră. Avem nevoie de toţi, toţi să fie aproape de noi şi cu siguranţă atunci când preotul se va duce în comunitatea lui va şti să gestioneze şi să promoveze acest act al donării de sânge, care, practic, este susţinerea vieţii, este continuitatea noastră ca şi naţie, ca o naţie sănătoasă cu comportament de viaţă sănătos pe care copiii şi nepoţii noştri să poată să se bizuie şi să poată să o continue.”

Prin această acţiune preoţii au dorit să atragă atenţia asupra necesităţii ajutorării şi sprijinirii aproapelui.