Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Preoți reuniți în conferință la Protopopiatul Marghita

Preoți reuniți în conferință la Protopopiatul Marghita

Pr. Vasile Vesa

 

Cu binecuvântarea și în prezența Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, seria conferințelor preoțești semestriale de primăvară din Eparhia Oradiei a continuat miercuri, 15 mai 2019, în Protopopiatul Marghita, având ca temă „Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)” în Patriarhia Română.

Programul conferinţei a debutat la ora 8, cu săvârşirea Sfintei Liturghii şi a slujbei de Te Deum în biserica cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva din Marghita, de către un sobor de preoţi format din: Preacucernicul Părinte Călin Cotrău, protopopul Marghitei, Preacucernicul Părinte Adrian Popovici, consilier administrativ-bisericesc la Centrul eparhial și Preacucernicul Părinte Vasile Nicolae Vesa, secretar protopopesc. Apoi, întreaga preoţime prezentă a luat parte la conferinţa propriu-zisă, desfășurată tot în sfântul lăcaș.

În deschiderea conferinței, Părintele protopop Călin Cotrău a arătat importanţa și actualitatea temei conferinței, adresând mulțumiri Întâistătătorului Eparhiei Oradiei pentru dragostea și purtarea de grijă pe care o arată necontenit față de preoțimea din Protopopiatul Marghita.

Apoi, Preacucernicul Părinte Adrian Popovici, consilier administrativ-bisericesc la Centrul Eparhial a dat citire referatului intitulat „Satul românesc – temelia autenticei noastre istorii”, material pregătit de către Diaconul Dr. Petru Florin Ardelean, muzeograf la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea.

Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie al Oradiei a rostit în final un cuvânt de binecuvântare clerului prezent, adresând felicitări preoților care desfășoară o misiune pastorală și ctitoricească exemplară, dar și îndemnul, pentru toți, de a continua și spori lucrarea în ogorul Domnului, cu responsabilitate, în unitate, în colaborare și în ascultare.

Seria conferințelor de primăvară din Eparhia Oradiei va continua joi, 16 mai, la Protopopiatul Tinca, și vineri, 17 mai, cu întâlnirea cadrelor didactice care predau disciplina Religie Ortodoxă în școlile și liceele din Județul Bihor, precum și a profesorilor de la cele două școli teologice din Eparhia Oradiei.