Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Preoții din Protopopiatul Beiuș reuniți în conferință

Preoții din Protopopiatul Beiuș reuniți în conferință

Pr. Florin Ovidiu Stan

 

Marți, 14 mai 2019, preoţii parohi și coslujitori, preoţi misionari şi de caritate din cadrul Protopopiatului Beiuș și ieromonahii de la așezămintele monahale aflate pe raza acestui protopopiat au avut bucuria întâlnirii cu Ierarhul locului, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, cu prilejul Conferinţei preoţești semestriale de primăvară a preoţilor din Protopopiatul Beiuș, ce a avut ca temă „Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)” în Patriarhia Română.

Programul conferinţei a debutat, de la ora 8, cu săvârşirea Sfintei Liturghii şi a slujbei de Te Deum în biserica cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, Paraclis Episcopal, din Beiuș, de către un sobor de preoţi format din: Preacucernicul Părinte Protoiereu Radu Valer Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul, Preacucernicul Părinte Protoiereu Marian Vasile Popa, protopopul Beiușului, Seghiștei şi Șteiului și Preacucernicul Părinte Florin Ovidiu Stan, secretar protopopesc și parohul parohiei Beiuș II. Apoi, tot în sfântul lăcaș s-a desfăşurat și conferinţa propriu-zisă.

În deschidere, Părintele Marian Vasile Popa, Protopopopul Beiușului, Seghiștei și Șteiului a mulţumit Chiriarhului Oradiei pentru aleasa purtare de grijă pe care o arată în permanenţă faţă de clerul şi credincioşii de la parohiile Protopopiatului Beiuş și a accentuat necesitatea mărturisirii credinței dreptmăritoare strămoșești, mai ales în aceste timpuri de încercare.

Preacucernicul Părinte Protoiereu Radu Valer Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei, a prezentat referatul cu titlul „Satul românesc – temelia autenticei noastre istorii”, material pregătit de către Diaconul Dr. Petru Florin Ardelean, muzeograf la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea.

În încheierea conferinței, Preasfinţitul Părinte Sofronie al Oradiei a rostit un cuvânt de binecuvântare pentru întreg clerul prezent, subliniind rolul bisericii și a preotului în comunitățile rurale:

„Biserica a fost întotdeauna în centrul satului, nu doar în centrul vieții spirituale, ci biserica a fost și este memoria vie a unei comunități. Chiar dacă satul dispare, biserica nu, iar cronicile bisericești, însemnările preoților, care au fost și cei dintâi cronicari ai poporului nostru, aduc mărturii prețioase despre vechimea și dăinuirea noastră ca popor pe aceste pământuri. De aici și rolul sfințiilor voastre, ca preoți slujitori, care vă îndeletniciți cu întocmirea monografiilor parohiilor unde slujiți, de a consemna evenimentele din istoria comunităților pe care le păstoriți și de a păstra tot ceea ce ați moștenit de la înaintași, tot tezaurul bisericesc existent, toate mărturiile, spre a fi și pentru cei care vin după noi mărturie despre ceea ce a fost odată în comunitatea respectivă”.