Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Preoții din Protopopiatul Tinca reuniți în conferință

Preoții din Protopopiatul Tinca reuniți în conferință

Seria conferințelor pastoral-misionare de toamnă din Episcopia Oradiei a continuat joi, 28 septembrie 2017, cu întâlnirea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, cu clerul din cadrul Protopopiatului Tinca. Ca şi la celelalte protoierii din cuprinsul Eparhiei Oradiei, conferința preoțească de la Tinca a avut ca temă „Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”.

Întrunirea preoţilor din Protopopiatul Tinca a fost precedată de Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum, săvârşite în biserica parohială cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae din Tinca de către un sobor de preoți. A urmat desfăşurarea lucrărilor conferinţei în sala de şedinţe a Protopopiatului Tinca. Părintele Cristian Octavian Rus, consilier cultural și relații mass-media a prezentat referatul cu titlul „Patriarhul Justinian Marina (1948-1977), Arhipăstorul înţelept al Bisericii în vremuri de restrişte, material pregătit de către Părintele Prof. Dorel Leucea, cadru didactic la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea.

Protopopul locului, Părintele Vasile Popa a ținut să mulțumească Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, pentru arhiereasca binecuvântare de desfăşurare a conferinţei, pentru prezență şi pentru aleasa purtare de grijă pe care o arată în permanenţă faţă de clerul şi credincioşii din parohiile Protopopiatului Tinca.

În cuvântul de binecuvântare rostit cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei a subliniat providențiala arhipăstorire a vrednicului de pomenire Patriarh Justinian, ale cărui realizări în cei aproape treizeci de ani de patriarhat îl așază în galeria marilor ierarhi ai Bisericii noastre strămoșești.

Chiriarhul Oradiei a adresat îndemn la înmulțirea rugăciunii de mulțumire și recunoștință în această perioadă, deoarece sâmbătă, 30 septembrie 2017, se împlinesc zece ani de la fericitul și binecuvântatul moment al întronizării Preafericitului Părinte Daniel în scaunul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Astfel, Ierarhul a adresat un apel călduros clerului de la parohii și mănăstiri ca, atât sâmbătă, 30 septembrie, cât și duminică, 1 octombrie a.c., în cadrul Sfintelor Liturghii să înalțe rugăciuni de mulțumire către Bunul Dumnezeu pentru purtarea de grijă arătată Bisericii noastre dreptmăritoare prin persoana și lucrarea celui de-al șaselea Patriarh al României.

Totodată, Preasfinția Sa a chemat clerul Protopopiatului Tinca la manifestarea solidarității față de parohiile din zona Beiușului, care au trecut de curând prin grele încercări, numeroase biserici, inclusiv din patrimoniul cultural național, suferind stricăciuni grave ca urmare a furtunii puternice din ziua de 17 septembrie a.c.