Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Preoții din Protopopiatul Tinca reuniți în conferință

Preoții din Protopopiatul Tinca reuniți în conferință

Pr. Ionuț Laza

 

Seria conferințelor pastoral-misionare de toamnă din Episcopia Oradiei a continuat joi, 26 septembrie 2019, cu întâlnirea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, cu clerul din cadrul Protopopiatului Tinca. Ca şi la celelalte protoierii din cuprinsul Eparhiei Oradiei, conferința preoțească de la Tinca a avut ca temă „Anul comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești”.

Întrunirea preoţilor din Protopopiatul Tinca a fost precedată de Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum, săvârşite în biserica parohială cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae din Tinca de către un sobor de preoți. A urmat desfăşurarea lucrărilor conferinţei în același sfânt lăcaș.

Părintele Cristian Octavian Rus, consilier cultural și relații mass-media la Centrul Eparhial a prezentat pe Părintele Lect. Univ. Dr. Ionel Chira, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea și preot paroh la parohia Salonta I, protopopiatul Tinca, cel care a întocmit și a dat citire referatul cu titlul „Personalitatea remarcabilă a Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și tradiția seculară a traducerilor de cărți bisericești”.

Protopopul locului, Părintele Călin Ovidiu Popa a ținut să mulțumească Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, pentru arhiereasca binecuvântare de desfăşurare a conferinţei, pentru prezență şi pentru aleasa purtare de grijă pe care o arată în permanenţă faţă de clerul şi credincioşii din parohiile Protopopiatului Tinca.

În cuvântul de binecuvântare rostit cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei a evidențiat providențialele arhipăstoriri ale vrednicilor de pomenire Patriarhi Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu, ale căror realizări îi așază în galeria marilor ierarhi ai Bisericii noastre strămoșești. Ierarhul a adresat îndemn preoților ca, în cadrul orelor de cateheză cu copiii și cu tinerii din parohii, să abordeze și teme de istorie bisericească locală, pentru o cunoaștere cât mai bună a trecutului și a realităților existente odinioară pe aceste meleaguri, spre a cinsti memoria înaintașilor și a apăra valorile nepieritoare primite de la ei. De asemenea, clerul Protopopiatului Tinca a fost îndemnat să aibă în vedere, cu prioritate, grija pentru bisericile monumente istorice, fiind necesară restaurarea acestora, în special a celor deteriorate.