Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Prima Liturghie în noua biserică a parohiei Paleu

Prima Liturghie în noua biserică a parohiei Paleu

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Duminică, 17.11.2019, comunitatea ortodoxă românească din localitatea Paleu a participat la prima Sfântă Liturghie oficiată în biserica de zid a parohiei.

            Slujba a fost oficiată de pr. Radu Rus, consilier pentru învăţământ și activități cu tineretul, delegatul Chiriarhului Oradiei, împreună cu un sobor de preoţi.

Biserica având hramurile „Sfânta Mare Muceniţă Anastasia și Sfântul Petru Movilă” s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru numărul mare de credincioși care au venit să participe la prima Sfântă Liturghie săvârșită în noua biserică parohială. Momentele liturgice din Duminica a 26-a după Rusalii au încununat ostenelile depuse în ultimii 10 ani, sub coordonarea părintelui Popa Vasile Cosmin, pentru ridicarea unei biserici impunătoare. Slujba a debutat cu sfinţirea lăcaşului de cult şi a continuat cu Sfânta Liturghie.

La eveniment au participat personalităţi ale comunei Paleu şi judeţului Bihor, de asemenea au fost de faţă, cu bucurie şi însufleţită nădejde, şi un număr mare de credincioşi din localitate dar şi din Oradea.

În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, pr. Radu Rus a transmis mesajul de felicitare al Preasfințitului Părinte Sofronie pentru realizările preotului paroh Popa Vasile Cosmin împreună cu comunitatea din parohia Paleu. De asemenea, părintele consilier a vorbit despre Sfânta Mare Muceniţă Anastasia care înseamnă înviere, dar și despre Sfântul Petru Movilă, Mitropolitul Kievului.

La final, părintele Cosmin Popa i-a felicitat pe toți cei care au contribuit și încă se ostenesc la finalizarea și înfrumusețarea sfântului lăcaș și a exprimat bucuria duhovnicească pe care o aduce întotdeauna ridicarea unui nou sfânt lăcaș. În acelaşi timp, el a ţinut să aducă slavă şi mulţumire Bunului Dumnezeu pentru că a rânduit ca să se ridice această biserică în apropierea oraşului Oradea, după care a exprimat recunoştinţa către oficialităţi pentru sprijinul şi bunăvoinţa acordate în împlinirea acestui ideal. A mulţumit, de asemenea, în mod deosebit, bunilor credincioşi pentru ataşamentul şi spiritul de jertfelnicie pe care le-au arătat până acum, exprimându-şi nădejdea că Sfânta Treime şi sfinţii patroni ai lăcaşului vor rândui ca noua biserică să fie finalizată cât mai curând posibil.

Preotul paroh, Vasile Cosmin Popa, a fost hirotonit de către Preasfinţitul Părinte Sofronie în data de 25 martie 2009, cu misiunea de a zidi o nouă biserică ortodoxă în Paleu şi de a forma şi a întări o comunitate dreptmăritoare românească care în 2010 număra 72 de familii. Deşi este tânăr, a reuşit să se încadreze cu totul în misiunea sa preoţească, de pastoraţie a credincioşilor, ştiind să-i cheme cu dragostea de părinte şi să-i mobilizeze în aşa fel încât au reuşit, într-un timp foarte scurt, să construiască o biserică de lemn în care s-au ţinut sfintele slujbe până în prezent.

Lucrările de ridicare a bisericii de lemn au început în data de 10 august 2009, iar la data de 13 decembrie a fost oficiată prima. Piatra de temelie a sfântului lăcaș cu hramurile pe Sfânta Mare Muceniţă Anastasia şi Sfântul Ierarh Petru Movilă, mitropolitul Kievului, a fost pusă în ziua 25 aprilie 2010.

Toate acestea au fost posibile datorită ajutorului şi bunăvoinţei credincioşilor inimoşi, precum şi cu sprijinul autorităţilor locale şi judeţene.