Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Proiect cultural-educațional Din dragoste pentru neamul meu la Oradea

Proiect cultural-educațional Din dragoste pentru neamul meu la Oradea

Sub auspiciile Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox, la inițiativa și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în ajunul prăznuirii ocrotitorilor învățământului teologic ortodox, Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea a debutat un amplu proiect cultural-educațional intitulat Din dragoste pentru neamul meu, realizat în colaborare cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei și în parteneriat cu Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei.

Dorind să promoveze cultura, tradițiile populare și meșteșugurile vechi românești, lansarea proiectului a adunat oaspeți de seamă ai locului: Preasfințitul Părinte Sofronie împreună cu Preacuvioși și Preacucernici Părinți consilieri de la Centrul Eparhial, cadrele didactice de la Liceul Ortodox orădean și doamnele ortodoxe, în calitate de gazde, și frați de același neam și de-o credință de peste graniță: Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria împreună cu conducerea Liceului românesc Nicolae Bălcescu din Giula, cu membri din conducerea săptămânalului românilor din Ungaria Foaia Românească, dar și cu preoți și credincioși.

La manifestare au luat parte și părinții protopopi de la cele patru protopopiate din Eparhia Oradiei, preoți, elevi și studenți teologi, dar și numeroși credincioși și credincioase. A fost prezentă la acest moment de înaltă simțire și trăire autentică ortodoxă și românească și distinsa mamă a Preasfințitului Părinte Sofronie, Doamna Maria Drincec.

Programul a debutat cu intonarea integrală a Imnului de stat al României de către corul Diacon Nicolae Firu al Liceului Ortodox orădean, dirijat de Arhid. Prof. Ștefan Lakatos, și cu rostirea rugăciunii Tatăl nostru, după care Preasfințitul Părinte Sofronie a rostit o scurtă, dar foarte profundă alocuțiune:

„Dragii mei și scumpi inimii mele, ceea ce veți vedea și veți auzi, aici și acum, veți simțiți și veți trăiți astăzi, este o declarație de dragoste, o mărturie și un legământ. A început în clipa binecuvântată, când, pentru întâia oară, am văzut lumina zilei și prima dată am auzit vorba mamei, dulce, și vocea ei blândă îngânând cântecul de leagăn în miros de busuioc. Trece pe cărările vieții, pe sub cununi, prin zâmbete și lacrimi. Se însoțește cu dorul în mireasma teilor și ninsoarea florilor dalbe de măr. Ține cât facem umbră pământului, până când ne mai încălzesc razele sfântului soare. Durează după ce bocitoarele petrec sufletul, ca să nu fie întristat când pleacă dincolo, până la Judecata de apoi, și va dăinui cât neamul românesc, împreună cu Domnul Hristos, Dumnezeu Cel Vechi de zile, în patria cerească, în vecii vecilor.”  

Dând glas iubirii de neam, acompaniat de cântul fluierului, Preasfințitul Părinte Sofronie a rostit balada populară Miorița, varianta culeasă de Vasile Alecsandri, capodopera literaturii române, și a continuat periplul poetic recitând poeziile La noi de Octavian Goga, San-Marina de Dimitrie Bolintineanu și Părinteasca dimândare de Constantin Belimace, în alternanță cu doamnele Maria Haiduc, Florica Zaha și Florica Bradu, cântărețe consacrate ale folclorului bihorean, care au intonat cântece populare şi patriotice, trezind în sufletele celor prezenți profunde sentimente de dragoste de neam.

Recitalul poetic al Preasfințitului Părinte Sofronie a cuprins și versuri din străvechea limbă aromână, compilate din surse variate și redate magistral în expresivitatea lor fonetică. În continuare, versurile poeziilor Limba noastră de Alexe Mateevici, La arme și Doina de Mihai Eminescu, rostite de Ierarh, s-au împletit cu versurile cântate ale corului Liceului orădean: Măicuța mea, Cât îi Țara Crișului, De-ar fi mândra-n deal la Cruce, Mult e dulce și frumoasă, Treziți-vă români, Transilvanie frumoasă, Cântă cucu, Dac-am plecat Ardealule din tine, Drum bun, Hai să-ntindem hora mare și recitarea poeziei Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie.

Ultima parte a programului artistic a surprins un moment din viața țăranului român, care își petrecea periodic timpul în Șezătoare, ca formă de socializare, de comuniune și de muncă gospodărească. Purtând costume populare și având un decor autentic românesc, cu unelte meșteșugărești, elevii claselor cu profil teologic de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, coordonați de doamna profesoară Ramona Urdea, au însuflețit atmosfera specifică șezătorilor din tradiția poporului român.

În calitate de director al instituției de învățământ-gazdă și locație a evenimentului, Preacucernicul Părinte Prot. Prof. Radu Rus a mulțumit oaspeților din județ și de peste graniță pentru prezența la acest eveniment, subliniind că în această perioadă, ca în fiecare an, instituția de învățământ teologic preuniversitar din Oradea, se află într-o perioadă festivă, ce a debutat la începutul săptămânii printr-un Simpozion de comunicări științifice susținute de cadrele didactice și de elevii Liceului Ortodox și va continua și în următoarele două zile prin celebrări liturgice în cinstea Sfinților Trei Ierarhi.

Cu această ocazie, cele două licee românești despărțite geografic, Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea și Liceul Românesc Nicolae Bălcescu din Giula, Ungaria, s-au înfrățit și au inițiat un parteneriat de colaborare, atât între cadrele didactice, cât și între elevi.

La final, Preasfințitul Părinte Sofronie i-a felicitat pe toți cei implicați în scenariul și în desfășurarea proiectului și i-a invitat pe oaspeți să admire expoziția de obiecte și costume tradiționale românești, unele dăruite de Chiriarhul Oradiei din colecția personală, amenajată în sala festivă a liceului, expoziție care se va extinde pe tot parcursul anului, iar la sfârșit toate obiectele vor fi adunate și expuse într-un muzeu al școlii. „Aceasta este povestea sufletului românesc. Aceasta a fost povestea vieții oricărui român sub soare și în cer. La mulți ani români! La mulți ani tuturor!” a conchis Preasfinția Sa.