Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Proiectul „Alege Şcoala” în Protopopiatul Beiuş

Proiectul „Alege Şcoala” în Protopopiatul Beiuş

În Protopopiatul Ortodox Român Beiuș se desfășoară, în perioada aprilie 2014 - septembrie 2015, proiectul „Alege Școala! în regiunile de dezvoltare Vest-Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest” prin Centrul Educațional-Inovativ Beiuș. Proiectul este derulat de către Fundația World Vision România, în parteneriat cu Patriarhia Română, iar Centrul Educativ-Inovativ Beiuș este coordonat, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, de Părintele Ciprian-Marius Pordea, preot paroh la parohia Feneriş.

Beneficiarii acestui proiect sunt 25 de copii de la școlile din municipiul Beiuș, selectați după criterii sociale. Obiectivul principal al proiectului este combaterea abandonului școlar şi apropierea copiilor de școală prin Biserică, dar și conștientizarea părinților de importanța actului educativ în viața copiilor lor. Copiii înscriși în proiect beneficiază de activități educaționale și ore de cateheză ce se desfășoară, săptămânal, în sala de ședințe a Protopopiatului Beiuș, conform unui program ce conține șapte module.

Activitățile și catehezele sunt atent pregătite și susținute de către Părintele Ciprian-Marius Pordea și de către Dl. Prof. Cristian-Remus Țoța, profesor de religie la Colegiul Național ,,Samuil Vulcan’’ din Beiuș.

În cadrul orelor de cateheză au fost prezentate teme care vizau apartenența noastră ca fii ai Bisericii strămoșești, importanța participării la Sfânta Liturghie ca izvor duhovnicesc și călăuză în viață, luarea sfinților ca modele pentru tineri, cunoașterea și prețuirea Sfintei Scripturi. La cererea copiilor, preotul responsabil cu activitățile centrului a desfășurat, în luna noiembrie 2014, o activitate interactivă constând în explicarea Sfintei Proscomidii. Prin această activitate s-a încercat apropierea copiilor de Sfânta Liturghie și de semnificațiile reale ale acesteia. Activitățile anului 2014 au fost încununate de vizita făcută de copii la Centrul de îngrijire a persoanelor vârstnice din Băița, județul Bihor.

În ianuarie 2015 activitatea centrului a continuat cu susținerea a trei cateheze care au urmărit cultivarea interesului față de lectura Sfintei Scripturi, față de viețile sfinților și față de valorile Ortodoxiei.

Coordonatorii proiectului din Centrul Educațional-Inovativ Beiuș își propun îmbinarea cât mai eficientă a activităților teoretice cu cele practice, pentru atingerea obiectivelor proiectului.