Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Proiectul „Sfânta Euharistie – izvor al milosteniei trupești și sufletești” desfășurat în parohia bihoreană Brătești

Proiectul „Sfânta Euharistie – izvor al milosteniei trupești și sufletești” desfășurat în parohia bihoreană Brătești

Șaptesprezece tineri din Parohia Ortodoxă Brătești, sub îndrumarea Părintelui Paroh Călin Ovidiu Popa, care îndeplinește și ascultarea de secretar al Protopopiatului Tinca, participanți la Concursul național de proiecte duhovnicești „Sfânta Euharistie – Lumina vieții creștine”, organizat de Sectorul Teologic-Educațional al Patriarhiei Române, au fost implicați într-un proiect filantropic și duhovnicesc desfășurat în parohie și la Centrul de recuperare și reabilitare a persoanelor cu handicap din Tinca.

Astfel, în cadrul proiectului denumit „Sfânta Euharistie – izvor al milosteniei trupești și sufletești”, pe tot parcursul Postului Mare, în fiecare vineri, înainte și după săvârșirea Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfințite, dar și în fiecare duminică, s-au desfășurat ore de cateheză cu toți tinerii din parohie, în cadrul cărora li s-a explicat importanța prezenței Sfintelor Taine în viața lor. De asemenea, s-au purtat discuții libere, după modelul întrebări – răspunsuri, pe diferite teme duhovnicești lămuritoare pentru viața de zi cu zi.

În felul acesta, ei au înțeles importanța administrării cu regularitate a Sfintelor Taine dar și cum trebuie să se facă pregătirea pentru primirea Sfintei Euharistii. Totodată, tinerii creștini dreptmăritori au învățat ce este postul, de ce trebuie să postească și cum trebuie să postească. Astfel, ei au înțeles că faptele milosteniei trupești și sufletești sunt indispensabile procesului de îndreptare și de mântuire a sufletului și că liturghia comunității trebuie să se prelungească într-o liturghie personală, desăvârșindu-și lucrarea într-o operă de înduhovnicire și de milostenie continuă.

După mai multe săptămâni în care tinerii au acumulat multe învățături în urma orelor de cateheză, aceștia au fost îndemnați să identifice, în familiile lor, dar și în rândul colegilor sau prietenilor, credincioși care nu s-au împărtășit o perioadă îndelungată de timp să încerce să le aducă în suflet bucuria de a fi cu Hristos prin împărtășirea cu Sfintele Taine. De asemenea, tinerii implicați în acest proiect i-au îndemnat pe toți cei dragi ai lor și pe credincioșii din parohie spre fapte de milostenie, adunând de la aceștia produse alimentare pentru persoanele cu handicap de la Centrul de recuperare și reabilitare a persoanelor cu handicap din localitatea Tinca.

În sâmbăta a cincea din Post, 5 aprilie 2014, toți tinerii implicați în frumosul proiect, împreună cu cei dragi pe care i-au adus la Sfântul Potir, prin învățăturile acumulate în timpul orelor de cateheză, s-au spovedit, au luat parte la Sfânta Liturghie și s-au împărtășit. Apoi, a fost săvârșit un parastas pentru odihna ctitorilor, binefăcătorilor, slujitorilor și eroilor  Parohiei Brătești, adormiți întru nădejdea învierii și a vieții veșnice.

La finalul programului liturgic, preotul paroh a luat masa împreună cu tinerii satului, gustând din bucatele de post preparate de aceștia cu o zi înainte, după rețete tradiționale.

Înainte de masă, părintele paroh a avut parte de o surpriză foarte frumoasă din partea celor implicați. Impresionați de amploarea la care a ajuns proiectul, dar și de bucuria pe care le-a adus-o în suflet, aceștia s-au gândit la o metodă inedită prin care să îi mulțumească părintelui paroh pentru tot ce a făcut pentru ei de-a lungul timpului. Astfel, ei au scris pe o foaie de hârtie mare un cuvânt care să descrie ce reprezintă preotul paroh pentru ei și l-au întâmpinat pe acesta înainte de începerea mesei. De asemenea, au așternut pe hârtie câteva gânduri pentru duhovnicul lor, hârtie pe care au așezat-o la locul unde avea să ia masa părintele. Acesta s-a bucurat mult citind următoarele rânduri: „Nici nu știm cum să începem… În momentul de față cuvintele sunt de prisos pentru a exprima admirația și recunoștința pentru ceea ce reprezentați dumneavoastră pentru noi. Ați reușit să ne apropiați, atât de Biserică cât și de dumneavoastră. Suntem în faza în care mergem la biserică cu drag, fără să fim împinși de la spate. Ne-ați ajutat să vedem spovedania ca o ușurare a sufletului, nu o obligație, un fapt care vine din sufletul nostru, nu din al părinților. Ne-ați învățat că fără Dumnezeu nimic nu e posibil și să nu ne pierdem niciodată nădejdea în El. Din discuțiile pe care le avem după slujbe, am învățat încet cum să ne învingem temerile și că avându-L pe Dumnezeu aproape, totul va fi mai ușor. Sperăm să fim și mai uniți și să ne implicăm în cât mai multe activități prin care să-i ajutăm pe cei nevoiași. Sunteți o persoană minunată, iar prin sfaturile, faptele și învățăturile dumneavoastră ne-ați demonstrat cât de mult ne iubiți. Sperăm că acest gest va ajunge în inima dumneavoastră. Cu dragoste și cu respect …”.

Cu multă emoție părintele le-a mulțumit, atât atunci, în mod particular, cât și public, după Sfânta Liturghie din Duminica a cincea din Sfântul și Marele Post, 6 aprilie 2014, mărturisind că prin surpriza făcută i s-a umplut sufletul de bucurie, de curaj și de putere duhovnicească, lucruri atât de necesare în lucrarea pastorală la care a fost rânduit.

La finalul mesei s-au încărcat în mașini toate alimentele adunate pentru Centrul de recuperare și reabilitare a persoanelor cu handicap din Tinca și s-a pornit la drum spre a fi împărțite. La Tinca, tinerii Parohiei Brătești au avut posibilitatea să îi cunoască personal pe cei aflați în suferință și să le ofere darurile special pregătite. În felul acesta Sfânta Liturghie s-a prelungit până seara printr-o frumoasă și emoționantă operă filantropică. Valoarea materială a proiectului s-a ridicat la suma de 3.000 lei.

Concomitent cu acest proiect, în Parohia Brătești s-a demarat un alt program filantropic. Astfel, prin implicarea unor credincioși cu o situație materială bună și administratori ai unor societăți comerciale din Oradea, care frecventează periodic biserica monument istoric din localitate și participă la sfintele slujbe ce se desfășoară aici, s-a creat un fond filantropic lunar de 500 lei pentru ajutorarea credincioșilor din parohie cu o stare materială precară. Astfel, o familie cu mulți copii, ai căror părinți au probleme de sănătate, dar și o femeie văduvă din sat, cu posibilități reduse de a se întreține, vor beneficia lunar și pe o perioadă nedeterminată de alimente pentru asigurarea hranei zilnice.

Se dorește ca, în viitor, acest fond pus la dispoziția preotului paroh pentru a achiziționa produse alimentare să crească, pentru a putea fi ajutați cât mai mulți credincioși bolnavi și aflați în suferințe.

Parohia Ortodoxă Brăteşti se află situată în sud-estul judeţului Bihor, în Depresiunea Beiuşului și este formată dintr-un număr de 107 credincioși. Biserica de lemn din localitate este monument istoric şi are hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, fiind restaurată, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, între anii 2009-2010.