Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Punct de vedere privind situaţia din parohia Bratca

Punct de vedere privind situaţia din parohia Bratca

Urmare a trecerii la cele veşnice, în data de 17 octombrie 2012, a Părintelui Liviu Pop, preot paroh la parohia Bratca, Protopopiatul Oradea, parohia a fost declarată vacantă. După cele 40 de zile de doliu pentru parohie şi pentru familia preotului s-a oficiat, în biserica parohială din Bratca, slujba Parastasului pentru pomenirea Părintelui Liviu.

Conform procedurilor prevăzute în Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, articolul 88, litera n, articolul 123, alineatul 3, şi articolul 124, alineatul 2, în data de 27 noiembrie 2012, la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei s-a desfăşurat concursul pentru ocuparea postului vacant de preot paroh de la parohia Bratca, Protopopiatul Oradea, la care s-au prezentat trei candidaţi, toţi preoţi cu diferite vechimi în slujire. Candidatul care a obţinut cea mai mare medie, fiind declarat câştigător, şi care a fost numit în funcţia de preot paroh al parohiei Bratca, conform legislaţiei bisericeşti în vigoare, este Părintele Radu Marian, care i-a păstorit, până în prezent, pe credincioşii din parohia Rohani, Protopopiatul Tinca.

Părintele Radu Marian s-a născut în data de 17 august 1980, în Oradea, judeţul Bihor. Este licenţiat al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” de la Sibiu, promoţia 2003, şi doctorand în ştiinţe economice la Institutul Naţional de Cercetări Economice „Nicolae Kiriţescu” din cadrul Academiei Române din Bucureşti. Este căsătorit, din anul 2003, cu doamna Mădălina Marian, profesoară de limba română şi limba franceză, împreună cu care are doi copii, două fete de 8 ani, respectiv 3 ani. Din anul 2004 şi până în prezent a fost preot paroh la parohia Rohani, o parohie mică, cu doar 60 de familii, 110 credincioşi, unde a desfăşurat o rodnică şi intensă activitate pastoral-misionară şi administrativ-gospodărească. S-a implicat activ în catehizarea tuturor credincioşilor, în special a copiilor şi a tinerilor, organizând nenumărate programe şi activităţi, ce au fost mediatizate în publicaţiile Patriarhiei Române şi la Televiziunea Trinitas a Patriarhiei. De asemenea, Părintele Radu Marian a fost promotorul a numeroase activităţi cu caracter cultural şi social-filantropic, fiind un neobosit culegător de folclor şi animator cultural. A publicat, până în prezent, cinci cărţi şi a scris zeci de articole în revista „Legea Românească” a Epscopiei Oradiei şi în publicaţiile locale bihorene.

Drept urmare, îi îndemnăm părinteşte pe credincioşii ortodocşi români din Bratca, fii duhovniceşti ai parohiei ortodoxe române, să îl primească pe Părintele Radu Marian, să îl asculte şi să îl urmeze pe calea spre mântuire.

Sărbători fericite şi binecuvântate!

 

Biroul de Presă al Episcopiei Oradiei