Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Sărbătoare la noua Catedrală Episcopală din Oradea

Sărbătoare la noua Catedrală Episcopală din Oradea

Ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei cel Întâichemat, Ocrotitorul României, şi a Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei, 30 noiembrie 2017, a reprezentat un moment de aleasă sărbătoare duhovnicească pentru clerul şi credincioşii Catedralei Episcopale Învierea Domnului şi Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea, dar şi pentru toţi dreptmăritorii creştini orădeni şi bihoreni, fiind sărbătorit cel de-al doilea hram al noii Catedrale Episcopale din cetatea de pe malurile Crişului Repede, Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei. În anul 2012, la 11 martie, prin grija Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, sfântul ierarh transilvănean a fost aşezat ca ocrotitor spiritual al catedralei.

Sărbătoarea a început din ajun, miercuri seara, 29 noiembrie, soborul slujitor al catedralei săvârşind slujba Privegherii. Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în prezența unui mare număr de credincioși.

În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Chiriarhul Oradiei a evidenţiat lucrarea de apostolat săvârşită de Sfântul Apostol Andrei în pământul ţării noastre, semănând cuvântul Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos pe aceste meleaguri:

„Astăzi este o zi de mare sărbătoare duhovnicească pentru întreaga Biserică Ortodoxă, care îl sărbătorește pe cel Întâichemat la apostolat, ucenic al Domnului nostru Iisus Hristos, Sfântul Apostol Andrei. Pentru Biserica Ortodoxă Română este o zi de  intensă prăznuire pentru că Sfântul Apostol Andrei este și Ocrotitorul României, proclamat în mod solemn și oficial de către Sfântul Sinod al Bisericii noastre Ortodoxe Autocefale, datorită faptului că, prin predica sa apostolică, a evanghelizat pentru întâia oară pământul nostru strămoșesc, mai precis teritoriul de la Marea Neagră, dintre Dunăre și mare, din Dobogea de astăzi, teritoriu cunoscut odinioară sub numele de Dacia Pontică sau Sciția Mică. Tot Sfântul Apostol Andrei a propovăduit și în nordul Mării Negre, în Sciția Mare, de aceea este socotit și încreștinătorul părților sudice ale Rusiei Kieviene de mai târziu și ale viitorului Imperiu țarist, fiind proclamat ca ocrotitor spiritual și de către Biserica Ortodoxă Rusă.”

„Dacă alte popoare din jurul țării noastre s-au încreștinat într-un anumit moment din istorie, ca urmare a deciziei conducătorului de a se boteza creștin, urmată de botezul în masă al poporului, poporul român s-a încreștinat treptat, începând cu predica Sfântului Apostol Andrei și continuând cu toți ceilalți care au evanghelizat pământul strămoșesc al Daciei. Aceasta nu este, însă, un prilej de a ne mândri cu credința noastră, ci este un prilej de înțeleaptă aducere aminte și responsabilă reflecție asupra misiunii pe care o avem și noi, cei de astăzi, în a apăra credința creștină ortodoxă și a o transmite mai departe cu scumpătate copiilor și tinerilor noștri, cu atât mai important în zilele noastre în care secularizarea, înstrăinarea de credință și desacralizarea lucrează cu putere, căutând să-L scoată pe Dumnezeu din sufletele oamenilor.

Într-un astfel de context, conștienți fiind de valorile spirituale pe care le avem, de trecutul pe care l-am moștenit, de importanța acestora în păstrarea identității noastre culturale și naționale, responsabilitatea și misiunea noastră de creștini este aceea de a ne păstra fermi în credința moștenită de la înaintași și a o transmite, fără nici un fel de schimbare, generațiilor care vin după noi, ca un tezaur de mult preț de sorginte apostolică.”

„Mâine vom serba Ziua Națioanlă a României și ne pregătim cu toții să intrăm în anul în care vom aniversa Centenarul Marii Uniri. În aceste clipe și în acest an care vine este momentul să ne aducem aminte mai mult decât oricând că civilizația noastră românească este profund creștină, deoarece ne-am format ca și popor deodată cu încreștinarea noastră. Suntem creștini și nu putem vorbi despre România, despre români, despre istoria noastră națională dacă scoatem afară din țară, din memorie, din istorie, din noi, Biserica Ortodoxă, creștinismul.”

În încheierea cuvântului de învățătură, Ierarhul a făcut urări de ani mulţi, fericiţi şi binecuvântaţi tuturor celor care poartă numele Sfântului Apostol Andrei sau derivatele acestuia. Iar cu ocazia Zilei Naționale a României, Preasfinția Sa a transmis tuturor românilor bihoreni, dar și tuturor românilor din țară și de peste hotare, urări de ani mulți, cu sănătate și binecuvântare de la Dumnezeu.

La momentul liturgic consacrat, Chiriarhul Oradiei a hirotonit în treapta diaconiei pe tânărul teolog Mihai Dan Oros pe seama schitului Intrarea în biserică a Maicii Domnului din Valea lui Mihai, dependent de Mănăstirea Izbuc.

La finalul Sfintei Liturghii, toţi credincioşii s-au închinat şi au sărutat racla în care se află o părticică din sfintele moaşte ale Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, primită în dar de Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, pentru noua Catedrală Episcopală din Oradea, din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Laurenţiu al Ardealului, în Duminica Ortodoxiei din anul 2012.