Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii la Mănăstirea Izbuc

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii la Mănăstirea Izbuc

În vinerea din Săptămâna Luminată, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, 3 mai 2019, străvechea vatră monahală bihoreană de la Izbuc și-a prăznuit, ca în fiecare an, cu multă bucurie duhovnicească, hramul cel vechi.

Aproximativ patru mii de pelerini veniţi din Bihor, dar şi din alte județe ale ţării precum Arad, Timiș, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Mureș, Satu Mare, Sălaj, Dolj, Prahova, etc., au participat, cu multă evlavie şi cu dragoste pentru Biserica strămoşească dreptmăritoare, la sărbătorirea hramului Mănăstirii Izbuc, aşezământ monahal cunoscut pentru izvorul tămăduitor, Izbuc, dar şi datorită icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, copie după icoana făcătoare de minuni a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de la Mănăstirea Dălhăuți, din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei.

Pelerinii au avut marea binecuvântare de a se închina la un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei și de Viață făcătoarei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, la icoana care Îl reprezintă pe Domnul Hristos în grădina Ghetsimani, rugându-Se, pictată de Părintele Arsenie Boca, la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, la fragmentul din mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul și la racla ce adăpostește părticele din sfintele moaște ale mai multor sfinți, precum și la alte odoare sfinte aflate în patrimoniul sacru al Mănăstirii Izbuc.

Mulţime mare de preoţi de mir şi credincioşi au venit la Mănăstirea Izbuc încă din ajunul sărbătorii, luând parte la slujba privegherii, săvârşită, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, de un sobor de ieromonahi și preoţi, sub protia Preacuviosului Părinte Arhimandrit Mihail Tărău, exarhul mănăstirilor şi schiturilor din Eparhia Oradiei şi stareţ al Mănăstirii Izbuc. A urmat procesiunea la izvorul Izbuc, din incinta mănăstirii, cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi cu racla cu sfinte moaşte ale mai multor sfinți, oficierea Tainei Sfântului Maslu şi săvârşirea Sfintei Liturghii.

O mare binecuvântare pentru obștea și pelerinii prezenți a fost faptul că în ajunul sărbătorii Izvorului Tămăduirii, izvorul de la Mănăstirea Izbuc a izbucnit, revărsându-și apele vindecătoare pentru toți cei care o iau cu credință.

Vineri, în ziua praznicului, a fost oficiată sfinţirea apei, Aghiasma Mică, urmată de Sfânta Liturghie arhierească săvârşită de Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, împreună cu un sobor de 57 de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în altarul de vară al mănăstirii. Răspunsurile la strană au fost date de către un grup de monahi și teologi.

În predica rostită după citirea pericopei evanghelice rânduite, de la Sfântul Evanghelist Ioan, Preasfinţitul Părinte Sofronie a subliniat exemplul de smerenie și simplitate al Maicii Domnului, pe care suntem chemați să îl urmăm, dar și rolul fundamental al Sfintei Fecioare Maria în istoria mântuirii neamului omenesc, ca Născătoare de Dumnezeu și pururea rugătoare la Tronul Fiului ei, Mântuitorul Iisus Hristos, pentru mântuirea noastră:

„Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare închinată Maicii Domnului, prăznuită în fiecare an în vinerea din Săptămâna Luminată a Învierii Domnului Iisus Hristos, este hramul cel vechi al Mănăstirii Izbuc. Ieri, înainte de începutul Privegherii, izvorul de aici a izbucnit din nou, arătându-se prin aceasta că și natura necuvântătoare participă la bucuria creștinilor în Săptămâna cea Luminată și mai ales la sărbătoarea Preasfintei Năascătoare de Dumnezeu din această săptămână.”

„Maica Domnului, pe parcursul vieții sale pământești, întotdeauna a fost aproape de Fiul ei, Domnul nostru Iisus Hristos. De aceea, o găsim aproape și de sărbătorile închinate Fiului său, pentru că ea, născându-L pe Fiul Cel Veșnic al Tatălui, s-a învrednicit a fi Născătoare de Dumnezeu. În perioada pascală, la Sfintele Paști, mai precis vineri în Săptămâna Luminată este sărbătoarea Preasfintei Fecioare Maria, în apropierea sărbătorii Fiului ei. Așadar, Izvorul Tămăduirii este sărbătoarea Maicii Domnului de la Paști, o sărbătoare ce amintește de o minune săvârșită, pentru rugăciunile Maicii Domnului, în vechime, la un izvor care a adus multă vindecare și mângâiere celor bolnavi, pricină pentru care creștinii, mai ales cei aflați în nevoi, într-o zi sfântă ca aceasta își îndreaptă pașii în pelerinaj spre locurile în care Maica Domnului este cinstită, în special la sfintele mănăstiri, dar și la biserici de enorie.”

„Hramul Izvorului Tămăduirii este un hram foarte iubit de credincioși, deoarece este o sărbătoare a Maicii Domnului. De fapt, Maica Domnului este nelipsită din rugăciunile noastre, căci nu avem rânduieli de rugăciune în Biserica Ortodoxă din care să lipsească Maica Domnului. La niciuna din Laudele Bisericii ea nu lipsește, cum nu lipsește îndeosebi la încununarea slujbelor de peste zi, la Sfânta Liturghie, când are un imn special închinat ei, Axionul, după imnul pe care Îngerul l-a ridicat Maicii Domnului, Axion ce are diferite variante la sărbătorile cele mari.”

„În sărbătoarea ei, la fel ca în toate sărbătorile închinate Maicii Domnului, se cuvine să ne aducem aminte de faptul că ea pururea se roagă pentru noi, dar mai ales să luăm exemplul vieții sale, exemplu de smerenie și de discreție. Pe Maica Domnului o vedem foarte puțin prezentă în paginile Sfintei Scripturi ale Noului Testament, dar Biserica o iubește foarte mult, pentru că mărturii despre Maica Domnului au rămas în prima generație de creștini, în generația Sfinților Apostoli, care au cunoscut-o, au fost în preajma ei, iar Sfântul Ioan Evanghelistul s-a învrednicit, atunci când Domnul era răstignit pe Cruce, să o primească în grijă pe Maica Domnului. Și a îngrijit-o până la adormirea ei.”

„Viața discretă, viața smerită a Sfintei Fecioare este pentru noi toți creștinii, din toate locurile, din toate veacurile, un îndemn la smerenie și la simplitate. Pe Maica Domnului nu o găsim în centrul atenției, deși ea este în centrul evlaviei poporului credincios. Viața ei, plină de simplitate, ar fi bine să fie urmată și de noi, oricât de mică ar fi măsura. Și atunci și viața lumii acesteia ar fi altfel, căci lumea în care trăim este o lume în care aproape că nu mai este loc de smerenie, de simplitate, de discreție.”

„Iubiți credincioși și credincioase, să luăm exemplul de simplitate al Sfintei Fecioare Maria, să ascultăm îndemnul ei la smerenie și să lăsăm la o parte toată gălăgia și minciuna veacului nostru, astupându-ne urechile cu ceara rugăciunilor, așa cum, în mitologia greacă, eroul Odiseu, trecând prin marea sirenelor, a cerut să fie legat de catarg și să i se astupe cu ceară urechile, ca să nu asculte cântecele ademenitoare ale sirenelor. La fel și noi, luând acest exemplu laic, profan, dar mai ales exemplul sfânt al Sfinților, și mai cu seamă exemplul Sfintei Născătoare de Dumnezeu, să ne astupăm cu rugăciunea simțurile, să ne păzim prin trezvie gândurile, să nu lăsăm inima să fie mușcată de șarpele minciunii, blasfemiei, defăimării, înjosirii, batjocurii care fâșâie nestingherit prin lumea noastră și foșgăie și la suprafața sufletului nostru, să nu lăsăm să ne muște inima, ci să-L rugăm pe Dumnezeu să ne-o întărească, să ne-o vindece, să oblojească toate cicatricele care le-am dobândit în urma greșelilor, păcatelor, neputințelor, neajunsurilor, neîmplinirilor, eșecurilor noastre, și, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, să ne mântuiască și pe noi, să ne facă parte cu Sfinții în Împărăția cerurilor, pentru ca pururea să ne bucurăm cu Preasfânta Fecioară Maria și cu Toți Sfinții, în vecii vecilor.”

La momentul chinonicului, un grup de pelerini din localitatea Șanț, județul Bistrița-Năsăud, dimpreună cu Domnul Prof. Dănilă Filipoi, înveșmântați în frumoase straie populare, au interpretat mai multe cântări închinate Maicii Domnului.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Sofronie a hirotonit în treapta preoției pe diaconul Gheorghe Florin Indrie, pe pe seama schitului Intrarea în Biserică a Maicii Domnului din Valea lui Mihai, dependent de Mănăstirea Izbuc. Noul preot hirotonit a primit și hirotesia întru duhovnic.

După Sfânta Liturghie, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Mihail Tărău, exarhul mănăstirilor și schiturilor din Episcopia Oradiei și stareţul Mănăstirii Izbuc, în cuvântul său, a adus prinos de mulţumire Preasfintei Treimi şi Preacuratei Fecioare Maria, Maica Domnului, pentru bucuria acestui praznic aducător de tămăduire sufletească și trupească, mulţumind, totodată, Preasfinţitului Părinte Episcop Sofronie al Oradiei pentru osteneala şi jertfa de a fi prezent, și anul acesta, la hramul aşezământului monahal. Mulțumiri au fost aduse tuturor pelerinilor prezenți.

La final, toţi credincioşii au primit aghiasmă, pregătită în recipiente speciale pentru această sărbătoare, dar şi merinde pentru trup, bucate tradiţionale alese, care au întregit bucuria şi frumuseţea praznicului.