Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Serbare de Crăciun la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Serbare de Crăciun la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

La iniţiativa şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, elevii Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, de la toate ciclurile de învăţământ, coordonaţi de cadrele didactice, au pus în scenă joi, 19 decembrie 2013, în sala festivă a Liceului de pe strada Republicii, nr. 48, un program festiv, dedicat sărbătorii Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos. Serbarea s-a desfăşurat în prezenţa Preasfinţitului Părinte Sofronie al Oradiei şi a unui mare număr de invitaţi.

Într-un ambient cu adevărat sărbătoresc, sala festivă a liceului fiind împodobită cu lucrări ale elevilor realizate în această perioada – icoane, desene, felicitări, colaje – şi în prezenţa unui mare număr de invitaţi, programul serii a fost deschis printr-un moment pregătit de cei mai mici, copilaşii de la Grădiniţa nr. 23 din Oradea, care din acest an şcolar face parte din structura Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”. Grupul de colidători de la grădiniţă, pregătiţi de către doamnele educatoare Aurelia Laza şi Nicoleta Torj au prezentat câteva colinde şi poezii religioase, un foarte mic fragment din serbarea pe care au pregătit-o şi au prezentat-o cu câteva zile în urmă la grădiniţă.

Elevii de la ciclul primar al liceului, au fost reprezentaţi de un grup de colindători din clasele a II-a A, a II-a B, II –a C, a III-a A, a III-a B, a IV-a A şi a IV-a B. Coordonaţi de către inimoasele doamne învăţătoare Viorica Brege, Maria Tirpe, Alina Fiţ, Adriana Pintea, Florica Hera, Veronica Isdrăilă, Laura Baidoc, Ana Muscaş, Ileana Balotă şi Angelica Suciu, elevii au pregătit şi ei un moment emoţionant, cuprinzând mai multe colinde şi poezii cu tematică specifică sărbătorii Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos.

Programul a continuat cu un moment pregătit de către elevii din clasa a VI-a A, îndrumaţi de către doamnele profesoare Carmen Lazăr şi Florica Popovici, care, cu mult talent şi costumaţii de mare frumusete, au prezentat o scenetă care a ilustrat momentul Naşterii Domnului, în contextul istoric al vremii.

Elevii mai mari, din ciclul liceal, au fost reprezentaţi de membrii Corului „Diacon Nicolae Firu” care, sub îndrumarea Părintelui Arhid. Prof. Ştefan Lakatos, au încântat pe cei prezenţi cu o parte din frumoasele colinde pe care le au în repertoriu, după ce în aceste zile, şi-au asumat misiunea de a colinda în foarte multe locuri, la foarte multe instituţii, peste tot în oraş, picurând bucurie şi lumină în multe suflete.

Deoarece din familia şcolii fac parte şi absolvenţii ei, un reprezentant de frunte al acestora, Alexandru Carţiş, actualmente student la Facultatea de Teologie „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, a ţinut să colinde şi el în cadrul serbării, în semn de preţuire pentru şcoala şi dascălii care l-au format.

Dacă elevii liceului, de la mic la mare, i-au colindat cu însufleţire şi emoţie pe profesori şi pe cei toţi cei invitaţi la această serbare, la finalul programului, cadrele didactice i-au colindat şi ei pe elevi, pe părinţii acestora şi pe invitaţi, într-un gest de reciprocitate foarte apreciat şi aplaudat de către toţi cei prezenţi.

În încheierea programului, Preasfinţitul Părinte Sofronie a rostit un cuvânt de binecuvântare şi de apreciere la adresa tuturor elevilor şi a profesorilor implicaţi în organizarea serbării şcolare, amintind că această serbare a coincis cu ajunul prăznuirii Sfântului Sfinţit Mucenic Ignatie Teoforul, Episcopul Antiohiei „care, potrivit tradiţiei Bisericii, este copilul ce a fost ţinut în braţe de Mântuitorul Hristos atunci când a spus: „Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci a unora ca aceştia este Împărăţia cerurilor”. După ce a crescut a ajuns Episcop al Bisericii din Antiohia Siriei şi a fost martirizat în ziua de 20 decembrie, în anul 107, la Roma, de către împăratul Traian, în cadrul jocurilor organizate pentru a sărbători cucerirea  Daciei de către romani”.

Preasfinţia Sa şi-a exprimat „bucuria de a asculta în seara acesta colinde româneşti şi colinde din spaţiul anglo-saxon, aducând bucurie în sufletele noastre, în sensul comuniunii cu întregul neam creştinesc, care acum, la Crăciun, se bucură de Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos.”

„Am avut bucuria de a afla zilele acestea că UNESCO a inclus colindul şi doina în patrimoniul cultural şi spiritual al umanităţii. Pentru noi românii colindele au un înţeles aparte. Ele sunt aurul, smirna şi tămâia pe care poporul nostru le aduce de aproape două mii de ani la ieslea din Betleem a Mântuitorului Iisus Hristos”.

Deosebit de impresionat de colindul cadrelor didactice, Preasfinţitul Părinte Sofronie a propus acestora să se constituie într-un cor, aşezat sub ocrotirea Sfântului Ignatie Teoforul, aşa cum şi doamnele din Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (A.F.O.R.E.O.), începând din această zi, 19 decembrie 2013, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Preasfinţiei Sale, au format un cor numit „Sfintele Mirofore”.

Părintele Profesor Radu Rus, consilier pentru Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Episcopiei Oradiei şi director al Liceului Ortodox, a mulţumit Preasfinţitului Părinte Sofronie pentru cuvântul de binecuvântare şi de apreciere la adresa şcolii, precum şi pentru darurile pe care Preasfinţia Sa le-a oferit cu multă generozitate elevilor şi cadrelor didactice care au colindat. De asemenea, părintele director a mulţumit copiilor, cadrelor didactice şi părinţilor pentru toată dăruirea şi ataşamentul pe care îl arată faţă de şcoală.