Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Sesiune de comunicări ştiinţifice dedicată Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Sesiune de comunicări ştiinţifice dedicată Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în sala festivă a Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, a avut loc, marți, 29 ianuarie 2013, o sesiune de comunicări ştiinţifice cu titlul „Sfinții Împărați Constantin și Elena, promotori ai libertății religioase”, prilejuită de proclamarea anului 2013 ca Anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena în Patriarhia Română.

La eveniment au participat cadre didactice şi elevi din cadrul instituţiei de învăţământ teologic, în frunte cu conducerea acesteia.

Comunicările au fost susţinute de profesori şi elevi de la Liceul Ortodox și de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, structură a Liceului Ortodox, iar Corul „Diacon Nicolae Firu”, dirijat de părintele arhid. prof. Ştefan Lakatos, a încântat participanţii cu diferite piese muzicale din repertoriul religios și laic.

Sesiunea s-a desfăşurat pe două secţiuni. Astfel, la secţiunea profesori, în deschidere, Doamna Prof. Dr. Elisabeta Ungur, de la catedra de istorie, a făcut o radiografie a stării Imperiului Roman, înainte de venirea la putere a lui Constantin cel Mare.

Părintele Prof. Dorel Leucea a vorbit despre Convertirea la creștinism a Împăratului Constantin cel Mare, punctând momentele importante din biografia sa: rolul şi importanţa împărătesei Elena şi a tatălui său Constantius Chlorus - tolerant cu creştinii, la încreştinarea lui Constantin, arătarea semnului Crucii pe cer, victoria de la Pons Milvius - Podul Vulturului (312), botezul lui Constantin, încreştinarea însemnelor militare (scuturi, steaguri) cu monograma creştină, etc.

Părintele Prof. Alin Sonea a prezentat câteva Ctitorii ale Sfinților Împărați, din întreg cuprinsul imperiului Roman (Constantinopol, Ierusalim, Antiohia, Tir, Nicomidia, Trier, Roma).

Părintele Prof. Vlad Marian a scos în evidență Evlavia şi cinstirea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena de către Biserică din punct de vedere liturgic şi  iconografic.

Secţiunea destinată elevilor a cuprins abordări variate și a fost deschisă de eleva Narcisa Demeter, din clasa a X-a, care a prezentat Criza religios-morală a Imperiului Roman, înainte de succesiunea lui Constantin cel Mare la tron. Elevii Bogdan Banc și Narcis Hulban, din clasa a XI-a, au scos în evidență Persecutarea creştinilor şi suferinţa Bisericii creştine, precum și Manifestări preconstantiniene de toleranţă relativă faţă de creştinism, în timp ce elevii Cristian Porțan și Nicolae Borodan au descris Viaţa bisericească în timpul lui Constantin cel Mare. Alte teme precum Educaţia şi familia creştină: virtuţile creştine ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, dar și Apărarea demnităţii umane prin legi şi opere de caritate, au fost abordate de elevii Alexandru Vereș și Alexandru Carțiș, din clasa a XII-a.

În încheiere, Părintele profesor Radu Rus, directorul Liceului, a felicitat pe toţi cei care au susţinut lucrări în cadrul sesiunii şi a subliniat importanţa asumării modelului Sfinților Împărați Constantin și Elena și a Sfinţilor Trei Ierarhi în viaţa fiecărui creştin şi teolog.

Sesiunea de comunicări se înscrie în seria de manifestări legate de Zilele Şcolii, manifestări care vor continua miercuri, 30 ianuarie, de prăznuirea Sfinţilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, ocrotitorii spirituali ai şcolilor teologice, când Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, va liturghisi în Paraclisul cu hramul „Sfântul Niceta de Remesiana”, din locaţia instituției de învățământ de pe str. Republicii, nr. 48.