Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Sesiune de comunicări științifice la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Sesiune de comunicări științifice la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, profesorii și elevii Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea au organizat, în cadrul manifestărilor ocazionate de Zilele Școlii, o sesiune de comunicări științifice dedicată „Anului omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii)”, în Patriarhia Română.

Sesiunea de comunicări științifice cu titlul „Sfintele Taine ale Spovedaniei și Euharistiei, mijloace de reconciliere, vindecare, înnoire spirituală și sfințire a vieții credincioșilor” s-a desfășurat miercuri, 29 ianuarie 2014, în sala festivă a liceului, bucurându-se de o participare și de o asistență numeroasă din partea tuturor elevilor și profesorilor claselor de liceu, de la profilul teologic.

Subiectele lucrărilor științifice au încercat să surprindă diverse aspecte biblice, dogmatice, liturgice și duhovnicești ale Tainelor Spovedaniei și Împărtășaniei, văzute ca mijloace de reconciliere, vindecare, înnoire spirituală și sfințire a vieții credincioșilor.

La secțiunea dedicată profesorilor, Pr. Prof. Dorel Leucea, director adjunct al liceului, a prezentat referatul „Pocăința sau Taina Spovedaniei în perioada patristică”. Pr. Prof. Vlad Marian a abordat „Taina Spovedaniei sub aspect dogmatic, moral și liturgic”, în timp ce Prof. Alexandru Dulca a tratat „Diferențele confesionale cu privire la Taina Euharistiei”, iar aspectele legate de „Timpul sau frecvența Sfintei Împărtășanii” au fost atinte de Pr. Prof. Alin Sonea.

La secțiunea dedicată elevilor, au fost abortate teme precum: „Pocăința sau mărturisirea păcatelor în Sfânta Scriptură” (Darius Lascău, clasa a X-a A), „Taina Spovedaniei într-o lume secularizată” (Alexandru Carțiș, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, fost elev al liceului), „Spovedania ca Taină a Bisericii și ca act de recunoaștere spirituală” (Narcis Hulban, clasa a XII-a A), „Diferențe confesionale cu privire la Taina Spovedaniei” (Cristian Nistor, clasa a XI-a A), „Tânărul și duhovnicul” (Marian Curta, clasa a XII-a A), „Roadele duhovnicești ale Spovedaniei” (Cristian Porțan, clasa a XII-a A), și „Taina Euharistiei în Sfânta Scriptură” (Andi Bacter, clasa a X-a A).

Toate lucrările elevilor și ale profesorilor participanți vor apărea, pe parcursul anului 2014, în revista școlii „Spes Orthodoxiae”, precum și în revista „Legea Românească” a Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, fiind astfel accesibile tuturor celor care doresc să cunoască cât mai multe informații legate de Sfintele Taine ale Spovedaniei și Euharistiei, informații pe care apoi să le aplice în viața duhovnicească.