Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Sfântul Ierarh Nicolae, ocrotitorul Bisericii Albastre din Oradea

Sfântul Ierarh Nicolae, ocrotitorul Bisericii Albastre din Oradea

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, la Biserica Albastră şi Aşezământul Social-Cultural „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Parohia Oradea-Vii, Sfântul Ierarh Nicolae a fost prăznuit de credincioşii parohiei, alături de o mulţime de pelerini din oraş care au participat la hramul bisericii închinate sfântului.

Piatra de temelie a bisericii parohiale din Oradea-Vii, Biserica Albastră, aşa cum este ea cunoscută, a fost pusă în anul 1938 de către vrednicul de pomenire Episcop Nicolae Popoviciu al Oradiei.

În ajunul sărbătorii, miercuri seara, s-a oficiat Slujba Vecerniei cu Litie, Acatistul Sfântului Ierarh Nicolae şi Taina Sfântului Maslu. Credincioşii prezenţi s-au închinat la un fragment din moaştele Sfântului Nicolae, mâna sfântului, adusă pentru acest hram de la Bari, din Italia, prin purtarea de grijă a Părintelui Gheorghe Nemeş.

În ziua hramului, joi, 6 decembrie, s-a oficiat slujba utreniei, urmată apoi de Sfânta Liturghie săvârşită într-un sobor de preoţi, iar la final s-a oficiat slujba parastasului pentru Ierarhii, preoţii şi binefăcătorii acestei biserici, trecuţi la cele veşnice.

Prezent la acest hram, preacuviosul părinte arhimandrit Antim Oprea, consilier administrativ-bisericesc la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei a transmis mesajul şi felicitările Chiriarhului Oradiei, şi a evidenţiat binecuvântarea primită de preoţii şi credincioşii parohiei Oradea-Vii prin prezenţa raclei cu mâna Sfântului Ierarh Nicolae la hramul bisericii.

Părintele paroh Viorel Samaşca-Nemeş a mulţumit bunilor credincioşi, precum şi tuturor celor care au sprijinit şi au contribuit la organizarea hramului bisericii.

Evenimentul a fost sărbătorit şi printr-un frumos concert de colinde susţinut de un grup de copii de la Grădiniţa nr. 41 din Oradea, care au fost răsplătiţi cu daruri. Toţi credincioşii prezenţi au primit în dar iconiţe cu Sfântul Ierarh Nicolae.

La sfârşitul slujbei, toţi participanţii la Sfânta Liturghie s-au îndreptat spre trapeza bisericii, unde au fost împărţite daruri tradiţionale ale praznicului. De asemenea, 200 de copii bolnavi de la Căminul Orizont din Oradea, persoane fără adăpost, bolnavi ţintuiţi la pat, dar şi toţi cei care beneficiază în cursul anului de o masă caldă, au primit ajutoare şi daruri.