Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Tabăra mitropolitană „Tradiţie şi noutate” la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea

Tabăra mitropolitană „Tradiţie şi noutate” la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea

Sunt cuvinte care descriu foarte sugestiv cea de-a treia ediție a taberei mitropolitane „Tradiție și noutate” din Mitropolia Ardealului, parte a Programului naţional de tabere pentru tineret „Tradiție și noutate”, iniţiat de Patriarhia Română, care a avut loc în perioada 20-26 august 2018, la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea, cu binecuvântarea și directa purtare de grijă a Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei.

Pusă sub auspiciile aniversării Centenarului Marii Uniri, tabăra a reunit un număr de 26 de tineri din eparhiile din ţară ale Patriarhiei Române, care s-au bucurat de un program variat, foarte bogat în activități, de la cele cu caracter duhovnicesc, până la cele formative, educative, culturale și recreative. Marea parte a activităților, precum și găzduirea tinerilor, au fost posibile prin sprijinul generos oferit de Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea, prin grija Preacuvioasei Maici Starețe Mina Bădilă, alături de întreaga obște monahală.

Programul taberei a fost gândit în așa fel încât să cuprindă o serie diversă de activități, pentru a profita din plin de timpul petrecut de tinerii participanți pe meleagurile bihorene, astfel încât aceștia s-au întors la casele lor, după propriile lor mărturii, cu bucuria unor trăiri unice, a multor amintiri frumoase, dar și cu noi cunoștințe dobândite, deprinderi formate sau sensibilități duhovnicești sporite.

Astfel, în programul taberei au fost incluse câteva activități cu caracter formativ, sub coordonarea unor oameni dedicați, buni specialiști, cu mare drag și dăruire față de tineri, care au reușit să asigure un climat plăcut și destins, în care tinerii să poată să descopere și să învețe lucruri noi. Astfel, amintim aici pe Pr. Laurențiu Lazăr, consilier pe sectorul filantropic, care, împreună cu tânăra Adriana Popa, au reușit să îi apropie pe tineri unii de alţii, să-i facă să se deschidă spre trăiri noi împreună, să coaguleze grupul, prin variate activități ludice și moderne.

În același sens, prin prisma formativă a activităților, au avut loc două sesiuni de formare. Părintele Cristian Masaric, un formator cu aleasă dedicație și bucurie, a lucrat o zi întreagă cu tinerii pe componentele „Comunicare” şi „Management al timpului”, iar Părintele Profesor Florin Negruțiu, inspector școlar de specialitate pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, cu admirabilă aplecare şi deschidere față de tineri, a accentuat un aspect foarte util și necesar în contextul actual, anume „Managementul de proiect”, cu particularizare concretă pe conceperea de proiecte de activităţi pentru copii şi tineri în comunităţile parohiale. Ambele sesiuni de formare s-au bucurat de un real succes și de un feedback puternic pozitiv din partea participanților.

De asemenea, responsabilul de grup le-a prezentat tinerilor veniţi la Oradea din toate părţile ţării, regiunea Crişanei și particularitățile acesteia, iar Părintele Profesor Alin Sonea, cadru didactic la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu Oradea, a ținut un atelier de lucru pe tema Contribuția Bisericii la cultivarea conștiinței naționale, punctând principalele momente în care Biserica a reprezentat un element cheie pentru evoluția istorică a neamului nostru străbun.

Tinerii participanți au avut parte, de asemenea, de o serie de activități cu caracter duhovnicesc, de la discuții cu părinți trăitori, la vizionarea de filme cu caracter religios, toate încununate cu un program liturgic armonios. Programul liturgic a fost alcătuit din participarea zilnică la Sfânta Liturghie, împreună cu obștea mănăstirii, iar seara se încheia de fiecare dată cu Rugăciunile de seară, rostite cu emoţie şi sensibilitate de către participanţi. Două momente deosebite au fost seara de dialog cu Preacuviosul Părinte Protos. Atanasie Paleu, duhovnicul mănăstirii Sfânta Cruce, care le-a vorbit tinerilor despre trăirea duhovnicească, și conferința duhovnicească susținută de Preacucernicul Părinte Nicolae Robotin de la parohia Oșorhei, care a punctat frumusețea unei tinereți trăite în lumina valorilor autentic - creștine, libertatea dăruită de viața în Hristos și bucuria familiei creștine.

Pentru ca programul să fie unul complet și complex deopotrivă, tinerii s-au bucurat și de câteva activități recreative, între care amintim concertul extraordinar susținut de „Orchestra celor 100 de viori” din Budapesta, în Piața Unirii din Oradea şi vizitarea a numeroase obiective turistice din urbea de pe malul Crișului Repede. Una dintre zilele taberei a fost dedicată unei excursii, în care au fost cuprinse: biserica de lemn din localitatea Beznea, Moara de apă de la Roșia, Peștera Meziad, precum și Sfânta Mănăstire Izbuc, unde tinerii au fost primiți cu multă deschidere și căldură de către părinții viețuitori ai așezământului monahal, în frunte cu Preacuviosul Părinte Arhimandrit Mihail Tărău, starețul mănăstirii. De asemenea, tot în sens recreativ, o altă zi a taberei a fost petrecută la unul dintre cele mai moderne și mari parcuri acvatice, „Nymphaea Aquapark” din Oradea.

Ca o încununare doxologică, am putea spune, ultima zi a taberei a fost reprezentată de Sfânta Liturghie, săvârșită de un sobor de preoți, în altarul de vară al Mănăstirii „Sfânta Cruce”, la care tinerii participanți au dat răspunsurile liturgice, împreună cu maicile sfintei mănăstiri. În cuvântul de învățătură, Pr. Prof. Florin Negruțiu a explicat pericopa evanghelică a zilei și a vorbit despre modul în care ea este providențial legată de potențialul pe care acești tineri îl au. La final, Părintele Profesor Radu Rus, consilier pentru învățământ şi activităţi cu tineretul în cadrul Episcopiei Oradiei, coordonatorul întregului program al taberei, a acordat Diplome de Apreciere din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, transmițând totodată binecuvântarea și dragostea părintească a ierarhului tuturor participanților, precum și celor care s-au implicat în mod direct la organizarea și buna desfășurare a taberei, vorbindu-le tinerilor și credincioșilor prezenți despre grija Bisericii pentru copii şi tineri, despre adevărații tineri „frumoși şi liberi”, despre prietenia cu Hristos care asigură frumuseţe, sens, consistenţă şi libertate adevărată tuturor celor care îşi deschid sufletele spre El.

Emoție, prietenie, frumusețe și tinerețe, sunt câteva dintre cuvintele care pot descrie această ediție a taberei, iar acest lucru se poate observa cel mai bine din bucuria cu care tinerii care au luat parte la activitățile taberei, vorbesc despre momentele deosebite pe care le-au trăit, privind cu drag și emoție spre o viitoare și proximă revedere.