Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Târnosire de biserică şi Liturghie arhierească în parohia Călătani

Târnosire de biserică şi Liturghie arhierească în parohia Călătani

În cea dintâi zi din noul an bisericesc, sâmbătă, 1 septembrie 2018, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat slujba de târnosire a noii biserici ce are ca ocrotitori pe Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena din parohia Călătani, Protopopiatul Oradea. Slujba a fost urmată de săvârşirea Sfintei Liturghii arhierești pe altarul proaspăt sfințit, în sobor de preoţi şi diaconi. Evenimentul a adunat atât credincioşi din Călătani, dar şi din localităţile învecinate, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, după citirea celor două pericope evanghelice rânduite, Ierarhul a rostit o frumoasă predică în care a vorbit despre sfinții prăznuiți în această zi, Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul și Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul:

„În această zi pomenim în Sfânta Biserică, din vechime, pe unul dintre marii cuvioși Părinți, pe Sfântul Simeon Stâlpnicul, care a trăit în Siria și s-a nevoit cu nevoință mare și aspră în vârful unui stâlp înalt. Până în zilele noastre se păstrează ruinele stâlpului în vârful căruia a stat cuviosul și s-a rugat, despătimindu-se. Vestea nevoințelor sale s-a răspândit în întreaga lume creștină și mulțimi multe de pelerini veneau ca să se închine la locul în care sfântul s-a nevoit, astăzi existând o biserică ridicată în acel loc.”

„Tot astăzi îl serbăm și pe Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul sau cel neînsemnat, care era originar din Dacia Pontică, Dobrogea de astăzi, trăitor în veacul al patrulea și al cincilea, fiind cel mai învățat om al timpului său, vorbitor la perfecție al limbilor greacă și latină și care a alcătuit prima colecție de canoane al Bisericii, fiind numit părintele dreptului canonic. Totodată, el este cel care a propus și Biserica a aprobat ca numărătoarea anilor să înceapă odată cu anul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos.”

Cu acest prilej, părintele paroh Vasile Valentin Amza a fost hirotesit de către Chiriarhul Oradiei întru iconom.

Părintele Aurel-Simion Goga, Protopopul Oradiei, Peștișului și Aleșdului, a rostit un cuvânt de bun venit Ierarhului, iar parohul locului a mulţumit tuturor celor care au contribuit la înălţarea și înfrumusețarea sfintei biserici. A mulţumit Bunului Dumnezeu, dar şi Preasfinţitului Părinte Sofronie pentru aleasa purtare de grijă și pentru prezenţa în mijlocul bunilor credincioși din parohia Călătani. 

La final, Chiriarhul Oradiei a felicitat pe preotul paroh și pe bunii credincioși pentru jertfelnicia și dărnicia prin care au reușit să zidească noua biserică, oferind mai multe diplome de vrednicie.

De asemenea, Preasfinţitul Părinte Sofronie a mulţumit cu recunoştinţă Atotputernicului Dumnezeu, Preacuratei Fecioare Maria şi tuturor sfinţilor pentru binefacerile primite pe parcursul anului bisericesc ce a trecut, invocând ajutorul şi puterea Preasfintei Treimi pentru noul an în care s-a intrat.

După săvârşirea sfintelor slujbe, pe parcursul întregii zile, toţi credincioşii ortodocşi prezenţi, bărbaţi şi femei, copii, tineri şi vârstnici, au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar, să se închine şi să sărute Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă.