Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Troița de Arhierei cinstită la Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea

Troița de Arhierei cinstită la Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea

 Pomenirea Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur cheamă la prăznuire întrega creștinătate ortodoxă, cu predilecție pe slujitorii instituțiilor teologice: profesori, studenți și elevi. Cu binecuvântarea și în prezența Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, într-o atmosferă de profundă rugăciune, și Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din cadrul Universității din Oradea şi-a prăznuit, marți, 30 ianuarie 2018, ocrotitorii spirituali.

 Chiriarhul Oradiei a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească în paraclisul cu hramul Sfântul Teodor Studitul al facultății, fiind înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi format din părinți consilieri de la Centrul eparhial, cadre didactice ale facultății și slujitori ai Mănăstirii Sfânta Cruce din Oradea. La sărbătoare au participat studenţi teologi, credincioși, dar și conducerea Universității din Oradea, reprezentată de Domnul Prof. Univ. Dr. Constantin Bungău, rectorul universității, Domnul Prof. Univ. Dr. Sorin Curilă, președintele Senatului universității și Domnul Prof. Univ. Dr. Daniel Pașca, cancelarul general al Senatului universității.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala bărbătească Psalmodia Varadiensis a facultății, dirijată de Preacucernicul Părinte Conf. Univ. Dr. Habil. Mihai Brie, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

După citirea pericopei evanghelice, cu binecuvântarea Ierarhului, studentul Cristian Porțan, din anul IV, a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidențiat viața și activitatea celor trei mari ierarhi care au dominat secolul al IV-lea, considerat veacul de aur al Bisericii creștine.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Sofronie a hirotonit în treapta preoției pe diaconul Vasile Paleu, fost absolvent al facultății orădene, pe seama Mănăstirii Sfânta Cruce din Oradea.

  În încheierea Dumnezeieștii Liturghii a fost oficiată slujba Parastasului, în cadrul căreia s-au înălțat rugăciuni pentru veșnica odihnă a Ierarhilor Eparhiei Oradiei, a părinților profesori și profesorilor fostei Academii Teologice din Oradea, trecuți la cele veșnice, dar şi a dascălilor şi studenţilor Facultății de Teologie Ortodoxă din Oradea adormiţi întru nădejdea învierii.

A urmat cuvântul de mulţumire adresat Ierarhului Oradiei de către Părintele Prof. Univ. Dr. Dumitru Megheșan, decanul facultăţii, pentru părinteasca dragoste și purtare de grijă pe care o manifestă permanent pentru școala teologică de grad universitar din Eparhia Oradiei.

În încheierea manifestării, Preasfințitul Părinte Sofronie a rostit o frumoasă şi înălţătoare cuvântare festivă în care a punctat importanţa prăznuirii Sfinţilor Trei Ierarhi pentru instituţiile de învăţământ teologic din întreaga lume ortodoxă și, implicit, din țara noastră. De asemenea, Preasfinția Sa a evidențiat faptele pline de sfințenie ale acestor mari sfinţi ierarhi şi teologi, evocând însemnătatea misiunii preoțești în zilele noastre, Sfinții Trei Ierarhi constituind modele vii, demne de urmat, pentru tinerii elevi și studenți teologi, aceasta deoarece școlile teologice au menirea de a fi făclii nestinse și cetăți statornice ale ortodoxiei.

Frumoasa sărbătoare a avut ca epilog adresarea de urări de ani mulți și binecuvântați corpului profesoral, studenților şi credincioșilor prezenţi, dar și tuturor celor care poartă numele Sfinților Trei Ierarhi, Vasile, Grigorie și Ioan.