Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Un nou sfânt lăcaș se va zidi în Țara Beiușului

Un nou sfânt lăcaș se va zidi în Țara Beiușului

În Duminica a șaptea după Rusalii, 26 iulie 2020, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în Protopopiatul Beiuș.

 

Ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în biserica ocrotită de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Paraclis Episcopal, din orașul Beiuș, în prezența a numeroși credincioși.

În predica rostită după citirea pericopei evanghelice duminicale, Chiriarhul Oradiei a subliniat învățăturile duhovnicești foarte folositoare pentru creștinul de astăzi ce se desprind din minunile vindecării a doi orbi și a unui mut, săvârșite de Mântuitorul Iisus Hristos.

Părintele Marian Popa, Protopopul Beiușului, Seghiștei și Șteiului, dar și Părintele Florin Stan, parohul enoriei Beiuș II și secretar al Protopopiatului Beiuș, au mulțumit Preasfințitului Părinte Sofronie al Oradiei pentru grija părintească arătată enoriei beiușene.

*

 În după-amiaza zilei de 26 iulie a.c., Întâistătătorul Eparhiei Oradiei a vizitat parohia Curățele, păstorită de Părintele Prof. Dr. Traian Nojea, unde, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a sfințit și așezat piatra de temelie pentru noua biserică a enoriei, cu hramul Sfinții Apostoli. Prin grija Chiriarhului Oradiei noul sfânt lăcaș va copia planul arhitectural, la scară mărită, al bisericii Sfinții Apostoli din Atena, Grecia, zidită în secolul al X-lea.

Biserica veche din Curățele, construită între anii 1862-1863, situată în cimitirul parohial de la marginea localității, nu mai corespunde necesităților pastorale ale parohiei, fiind într-un stadiu avansat de degradare. Noua biserică se va construi în centrul satului, pe un teren donat de familia Gheorghe Boboș din Curățele.

Părintele Protopop Marian Popa și parohul locului Traian Nojea au mulțumit Preasfințitului Părinte Sofronie pentru prezența și osteneala de a sfinți și binecuvânta începutul zidirii noii biserici din Curățele.

În cuvântul rostit la finalul slujbei, Ierarhul a subliniat importanţa înălțării unei noi biserici și a adresat felicitări parohului și bunilor credincioși ai enoriei Curățele pentru dragostea față de Biserica dreptmăritoare, dar și pentru curajul de a purcede la construirea unui nou sfânt lăcaș, mai ales în timpurile dificile pe care le străbatem. Preasfinția Sa a adus mulțumire Domnului Gheorghe Boboș și familiei sale, buni credincioși din Curățele, care au oferit parohiei, cu titlu gratuit, un teren în suprafață de 700 mp, pentru a se ridica noua biserică.