Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Unirea de la 1859 sărbătorită la Oradea

Unirea de la 1859 sărbătorită la Oradea

În Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, aniversarea a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 a fost sărbătorită prin diverse manifestări festive, militare şi culturale.

Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a participat, în Piaţa Unirii din centrul municipiului Oradea, împreună cu membri ai Permanenţei Consiliului Eparhial, preoţi din municipiul Oradea, cadre didactice şi elevi de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, la ceremonialul militar desfăşurat în prezenţa oficialităţilor locale şi a numeroşi credincioşi din urbea de pe malurile Crişului Repede.

În cadrul manifestării au fost rostite discursuri de către Domnul Claudiu Pop, Prefectul Judeţului Bihor, şi Domnul Prof. Univ. Dr. Viorel Faur, care au evocat importanţa şi semnificaţiile Unirii Principatelor Române, a Ţării Româneşti cu Moldova, act premergător pentru înfăptuirea Marii Uniri a tuturor românilor de la 1918.

Manifestarea s-a încheiat cu ceremonia depunerii de coroane şi jerbe de flori la statuia Voievodului Mihai Viteazul din Piaţa Unirii, precum şi cu parada militară.

 

În după-amiaza zilei de vineri, 24 ianuarie 2014, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, doamnele ortodoxe din cadrul Asociaţiei Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (A.F.O.R.E.O.), în colaborare cu Asociaţia „Pro România Europeană” din Oradea, au organizat o manifestare cultural-omagială dedicată aniversării a 155 de ani de la unirea Principatelor Române.

Evenimentul, desfăşurat în sala festivă a Protopopiatului Oradea, a avut ca moderatori pe Doamna Viorica Cherteş, preşedinte al A.F.O.R.E.O şi pe Domnul Prof. Univ. Dr. Ioan Zainea, preşedintele Asociaţiei „Pro România Europeană”.

Invitatul special al manifestării a fost Domnul Prof. Univ. Dr. Viorel Faur, cadru didactic la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Oradea, care a făcut o amplă prezentare a evenimentelor Unirii Principatelor Române din 1859.

A urmat un moment artistic oferit de elevi ai Şcolii Populare de Artă din Oradea, coordonaţi de Doamna Prof. Maria Haiduc, care au susţinut un minirecital de cântece patriotice. Elevul Nicolae Curta din clasa a XII-a de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea a interpretat o baladă populară prin care a redat trăsăturile Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, aşa cum a fost acesta perceput de poporul de rând din acea vreme. Eleva Cristina Avram din clasa a VIII-a de la Şcoala Generală „Dimitrie Cantemir” din Oradea a expus desene tematice în care erau zugrăvite portretele Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a Doamnei Elena Cuza şi a lui Mihail Kogălniceanu.

Părintele Dorel Octavian Rus, Protopopul Oradiei, Peştişului şi Aleşdului, prezent la eveniment, a vorbit despre rolul Bisericii Ortodoxe Române în realizarea actului unirii Principatelor Române de la 1859 şi importanţa acestuia pentru viaţa bisericească din epoca respectivă.

Părintele Prof. Radu Rus, consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul al Episcopiei Oradiei şi directorul Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, a transmis mesajul de binecuvântare al Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, adresat organizatorilor şi participanţilor la evenimentul omagial.

La final, cei prezenţi la manifestarea organizată cu prilejul pomenirii înfăptuitorilor Unirii de la 1859, au întins o horă a unirii.