Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Vizită canonică a Patriarhului României în Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei la Centenarul reînființării Eparhiei

Vizită canonică a Patriarhului României în Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei la Centenarul reînființării Eparhiei

Aniversarea Centenarului reînființării Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, dar și împlinirea a 340 de ani de la prima atestare documentară oficială a Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, în anul 1680, precum și 325 de ani de la menționarea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei și a Ierarhului ei de atunci, Efrem, în Diploma Împăratului austriac Leopold I din anul 1695 vor fi marcate în zilele de 19 și 20 septembrie 2020 prin manifestări liturgice și sfințitoare ce vor fi binecuvântate de prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care va efectua o vizită canonică în Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei.

Sâmbătă, 19 septembrie, la Mănăstirea Izbuc, de la ora 9 va fi săvârșită Sfânta Liturghie arhierească urmată, de la ora 11, de slujba de târnosire a noii biserici cu hramul Adormirea Maicii Domnului din incinta așezământului monahal oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și Ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Duminică, 20 septembrie, la Catedrala Episcopală Învierea Domnului din Oradea, de la ora 9 va fi săvârșită Sfânta Liturghie arhierească, urmată, de la ora 11, de slujba de târnosire a noii Catedrale Episcopale Învierea Domnului din Oradea oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și Ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Datorită situației generate de pandemia actuală și a numărului limitat de locuri de la Catedrala Episcopală din Oradea și de la biserica nouă a Mănăstirii Izbuc, intrarea în interiorul lăcașurilor de cult la cele două evenimente liturgice și sfințitoare se va face strict pe bază de invitație, urmând ca mulțimea clerului și a credincioșilor să asiste la sfintele slujbe în proximitatea acestora, unde vor putea fi urmărite prin intermediul unor ecrane de mari dimensiuni.

Mediatizarea celor două evenimente se va face, în exclusivitate, de către Centrul de Presă Basilica al Patriarhiei Române.

Participanții sunt rugați să respecte normele de distanțare fizică și să poarte în permanență masca de protecție, inclusiv în spațiile deschise. La intrarea în sfintele lăcașuri și în perimetrul acestora vor fi amplasate puncte de dezinfecție, unde vor fi puse la dispoziție măști de protecție și apă potabilă îmbuteliată.

Accesul credincioșilor în Sfântul Altar pentru închinare, după sfintele slujbe, va fi permis doar cu mască de protecție și cu respectarea normelor de distanțare fizică și a indicațiilor oferite de personalul clerical, care va direcționa și îndruma credincioșii în privința modului de închinare. În mod excepțional, spre a se evita aglomerarea de persoane, închinarea în Sfântul Altar va continua, în condițiile date, atât la Catedrala Episcopală din Oradea, cât și la biserica nouă a Mănăstirii Izbuc, timp de o săptămână, până în ziua de duminică, 27 septembrie a.c., inclusiv, în afara programului liturgic.

Pentru ziua de duminică, 20 septembrie, menționăm că, în situația în care grupuri de credincioși vor veni îmbrcați în microbuse sau autocare, acestea vor putea fi parcate în cele două parcări situate pe platoul dintre Catedrala Episcopală și Casa de cultură a sindicatelor, respectiv din proximitatea centrului comercial Oradea Plaza.

 

Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei