Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Vizită chiriarhală în parohia Holod, Eparhia Oradiei

Vizită chiriarhală în parohia Holod, Eparhia Oradiei

În Duminica a zecea după Rusalii, 16 august 2020, ziua de pomenire a aducerii Sfintei Mahrame a Domnului din Edesa la Constantinopol și de cinstire a Sfinților Martiri Brâncoveni, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei s-a aflat în parohia Holod, Protopopiatul Tinca, unde a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească în paraclisul provizoriu amenajat pentru slujire din vecinătatea noii biserici parohiale cu hramurile Învierea Domnului şi Sfinţii Martiri Brâncoveni, aflată în construcție.

Chiriarhul Oradiei a fost așteptat cu multă bucurie de către credincioșii parohiei, care au luat parte la slujbă, respectându-se îndrumările bisericeşti pentru starea de alertă ale Patriarhiei Române. Au fost prezenți și oficiali de la nivel local, județean și central.

Chiriarhul Oradiei a rostit, după citirea celor două pericope evanghelice rânduite din cadrul Sfintei Liturghii, bogat cuvânt de învățătură în care a reliefat celor prezenţi semnificațiile duhovnicești ale vindecării lunaticului de către Domnul Iisus Hristos.

De asemenea, Ierarhul a vorbit despre modelul de credință statornică și puternică întruchipat de Sfântul Voievod Ioan Constantin Brâncoveanu, de cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și de ginerele său Ianache sfetnicul, care au preferat să moară decât să se lepede de credința creștină dreptmăritoare. În acest context, Episcopul Oradiei a amintit de „Ziua națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor”, ce se cinstește începând din acest an în toată țara în ziua de 16 august, subliniind că cea mai persecutată comunitate religioasă din întreaga lume sunt creștinii.

După Rugăciunea Amvonului din cadrul Sfintei Liturghii s-a citit și Rugăciunea specială pentru încetarea noii epidemii.

Părintele Călin Ovidiu Popa, Protopop al Protopopiatului Tinca, a rostit cuvântul de bun venit adresat Ierarhului Oradiei, iar parohul Andrei Ionuț Laza, care împlinește și ascultarea de secretar la Protopopiatul Tinca, a adus mulțumiri Preasfinției Sale pentru aleasa purtare de grijă și dragostea părintească arătată comunității dreptmăritoare din Holod.

La final, Preasfințitul Părinte Sofronie a felicitat pe părintele paroh și pe bunii credincioși din Holod pentru frumoasa lucrare ctitoricească ce o împlinesc prin zidirea noii biserici, evidențiind statornicia de care dau dovadă în apărarea şi păstrarea dreptei credinţe în această parte a Eparhiei Oradiei.

După Sfânta Liturghie, Chiriarhul Oradiei a vizitat șantierul unei case din Holod ce s-a construit în acest an pentru o familie greu încercată, căreia i-a ars locuința în ziua de 6 decembrie 2019.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, prin grija Protopopiatului Tinca, în luna ianuarie 2020 s-a demarat proiectul filantropic „Să facem casă bună împreună”, prin care preoții de la parohiile din Protopopiatul Tinca, dimpreună cu autoritățile locale din Holod și câțiva binefăcători, în decurs de șase luni de zile au ridicat o casă nouă pentru cei patru tineri orfani din Holod, rămași fără bunicul lor care a murit în incendiu.

Cu acest prilej, Ierarhul a oferit tinerilor, pentru casa lor cea nouă, o icoană reprezentând pe Maica Domnului cu Pruncul, Axionița, și a felicitat pe Părintele Protopop Călin Ovidiu Popa și pe Părintele paroh Andrei Ionuț Laza, dimpreună cu toți preoții din Protopopiatul Tinca implicați în acest proiect. Urmează ca, după finalizarea lucrărilor interioare și exterioare și dotarea cu toate cele necesare, până la începerea sezonului rece, cei patru beneficiari să se mute în casa nouă construită pentru ei.

*

În localitatea Holod, comunitatea ortodoxă majoritară, formată din peste 130 de familii, a pierdut, în anul 2012, în urma unui proces în justiţie, biserica parohială, construită de înaintaşii dreptmăritorilor creştini de aici, în favoarea Bisericii Unite cu Roma, Greco-Catolică. Prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie al Oradiei, după venirea tânărului Părinte paroh Andrei Ionuț Laza, în ziua de 3 mai 2015, Duminica a patra după Paști, Ierarhul a sfințit și așezat piatra fundamentală pentru noua biserică parohială din Holod, ce copiază, cu adaptări, planul arhitectural al bisericii Sfântul Gheorghe – Nou din București, ajungându-se în prezent cu lucrările la acoperiș.

Pr. Cristian Rus