Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Zi de sărbătoare la Grădiniţa nr. 27 din Oradea

Zi de sărbătoare la Grădiniţa nr. 27 din Oradea

Grădiniţa nr. 27 din Oradea aniversează, în aceste zile de început de aprilie, 36 de ani de existenţă. Înfiinţată în luna aprilie a anului 1977, grădiniţa orădeană este una dintre unităţile de elită de nivel preuniversitar din judeţul Bihor, fiind, începând din anul 1992, grădiniţă de aplicaţie, în care îşi desfăşoară practica pedagogică elevii de la profilul pedagogic al Colegiului Naţional „Iosif Vulcan” din Oradea, cu alte cuvinte, locul în care se formează viitoarele cadre didactice din învăţământul preşcolar şi primar bihorean.

Activităţile festive dedicate momentului s-au desfăşurat în ziua de 4 aprilie 2013, sub genericul Porţi deschise, şi au debutat printr-un moment religios oficiat, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, de către Preacucernicul Părinte Nicolae Pop, vicar eparhial al Episcopiei Oradiei, şi Părintele Simion Goga, inspector eparhial pentru cateheză, în care s-au înălţat rugăciuni de mulţumire către Dumnezeu, pentru toate binefacerile revărsate, de-a lungul celor 36 de ani de existenţă, asupra cadrelor didactice şi copiilor din această grădiniţă. A urmat o prezentare a spaţiilor grădiniţei şi un moment artistic în care micuţii grădinari şi-au arătat talentele, cu candoarea şi nevinovăţia specifică vârstei. Începând cu ora 12 s-a desfăşurat o sesiune de comunicări ale cadrelor didactice din grădiniţă şi de la alte instituţii partenere, cu tema „Exemple de bună practică în aplicarea activităţilor integrate în învăţământul preşcolar”.

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, din anul 2011, între Grădiniţa nr. 27 din Oradea şi Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea a fost încheiat un parteneriat educaţional, în cadrul căruia s-au desfăşurat o serie de acţiuni menite să contribuie la formarea religioasă şi morală a micuţilor preşcolari.

Astfel, în mai multe rânduri, copiii grădiniţei au participat la Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală, s-au împărtăşit şi li s-a vorbit, pe înţelesul lor, pe diferite teme religioase, iar Corul de copii „Îngeraşii” al noii Catedrale Episcopale orădene i-a colidat şi le-a împărţit daruri micuţilor, din partea Preasfinţitului Părinte Sofronie, în preajma sărbătorii Naşterii Domnului.

În felul acesta, parteneriatul este o extindere a programului catehetic pe care Catedrala Episcopală îl desfăşoară cu copiii, cu tinerii şi cu adulţii, şi spre grădiniţele orădene, constituindu-se, totodată, într-un exemplu de bună practică a legăturii dintre Biserică şi Şcoală.