Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Ziua Naţională a României în Parohia Cetea

Ziua Naţională a României în Parohia Cetea

Duminică, 1 decembrie 2013, de Ziua Naţională a României, parohia ortodoxă din Cetea a îmbrăcat straie de sărbătoare. După săvârşirea Sfintei Liturghii şi a slujbei de Te Deum, la care s-au pomenit eroii satului Cetea căzuţi pe câmpurile de luptă pentru libertatea şi demnitatea naţională, cei mai mici dintre credincioşii parohiei au pregătit un moment religios-artistic sub îndrumarea doamnei preotese Teodora Megheşan.

Aceştia au cântat şi au recitat poezii patriotice în faţa credincioşilor adunaţi în număr mare. Glasul plin de emoţie al micilor români a făcut se vibreze de emoţie pe toțí cei prezențí, reuşind în nevinovăţia lor să smulgă un zâmbet, o admiraţie şi o lacrimă din partea părinţilor şi bunicilor. Toţi micii artişti au fost răsplătiţi cu câte un tricolor, dulciuri şi diploma „Micului român”.

„Am încercat prin această acţiune de suflet să aducem în memoria tinerilor mai ales sentimentul demnităţii naţionale, a apartenenţei la un spaţiu sacru, la această Grădină a Maicii Domnului, pentru care moşii şi strămoşii noştri şi-au dat viaţa” ne-a declarat preotul paroh, Vasile Megheşan.

Prin această manifestare s-a dorit aducerea unei veşnice recunoştinţe eroilor neamului nostru românesc, cinste pentru o generaţie de excepţie, care în fruntea unui popor dornic ca cei de un neam, limbă, lege şi credinţă să se unească. Ei sunt cei care la 1 decembrie 1918 au reuşit să înfăptuiască Marea Unire.