Activități catehetice în Parohia Tinăud, parte integrantă în Concursul Național Catehetic
Aflat la a XVII-a ediție și derulat cu părinteasca binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Concursul Național Catehetic propune în acest an realizarea unor activități sub egida titlului „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credinţe – moştenirea unui secol de Patriarhat pentru copii şi tineri”.
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, acest concurs se realizează și pe meleagurile bihorene, zonă în care Biserica Ortodoxă Română se străduiește constant să fie prezentă în procesul de formare a tinerilor.
Implicarea în acest concurs a fost și un deziderat al Parohiei Tinăud, care, prin activitățile desfășurate în lunile februarie și martie, și-a fixat o serie de obiective pentru copiii și tinerii comunității. Printre acestea, se numără dorința ca cei 25 de participanți, sub coordonarea preotului paroh Cristian-Alin Nistor și a doamnei profesor Felicia Lele, să cunoască informații cu privire la Biserica Ortodoxă Română, despre cum a evoluat ea odată cu trecerea timpului și care au fost personalitățile care au adus un aport major la continuitatea existenței eclesiastice pe meleagurile carpato-danubiano-pontice. De asemenea, organizatorii au dorit să îi familarizeze pe tineri cu conceptele de sfânt și de sfințenie sau cu răspunsurile la eventualele întrebări referitoare la sfințenia din ziua de astăzi și apariția noilor sfinți din calendar. Nu în ultimul rând, un obiectiv principal a fost și dezvoltarea capacității de relaționare dintre tineri și copii, o nevoie fundamentală pentru integrarea de mai târziu în cadrul societății.
Titlul specific al proiectului derulat în comunitatea tinăudeană este „Popas duhovnicesc în tezaurul istoric al Bisericii Ortodoxe Române”, iar prima activitate a debutat cu prezentarea planului general al Concursului Național Catehetic „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credinţe – moştenirea unui secol de Patriarhat pentru copii şi tineri”, ajuns la a XVII-a ediție, fiindu-le adus la cunoștiință participanților calendarul activităților propuse la nivel parohiei noastre. A doua parte a activității a constat în derularea unui atelier de creație, mai concret un atelier de mărțișoare, unde tinerii și copiii au fost îndrumați să realizeze mărțișoare în tehnica quilling și cusut.
A doua activitate a constat în susținerea unei cateheze de către Pr. Prof. Dorel-Mircea Leucea, director adjunct al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, în cadrul căreia a prezentat informații despre lupta în obținerea autocefaliei de către Biserica Ortodoxă Română în anul 1885, precum și despre ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rang de patriarhie în anul 1925. Au fost prezentate, de asemenea, contextul în care s-au desfășurat aceste evenimente marcante pentru Biserica noastră, precum și motivele care au dus la nevoia evoluției administrative a Bisericii românești. În mod aparte, părintele director a zugrăvit și aspecte despre biserica din Tinăud, care a jucat rolul unui bastion în păstrarea identității naționale românești în meleagurile Transilvaniei, precum și legătura dintre acest edificiu voievodal și Catedrala Patriarhală din București. Participanții au primit din partea Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea câte o cărticică cu rânduiala spovedaniei. A treia activitate s-a realizat chiar de Ziua Mamei, când tinerii și copiii au avut parte de o excursie-pelerinaj la Mănăstirea „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” – Piatra Craiului, din județul Cluj. După ce părintele stareț le-a prezentat mănăstirea, a susținut o cateheză intitulată „Rolul duhovnicului în viața tinerilor”, unde a expus informații prețioase despre importanța de a menține legătura cu un sfătuitor experimentat, care să susțină luarea deciziilor în viață. Ultima activitate dedicată concursului a constat într-o expoziție a icoanelor celor șaisprezece sfinți nou-canonizați, armonizată cu o cateheză despre viața, activitatea și motivul canonizării acestor sfinți. De asemenea, unii participanți de nivel liceal au susținut lucrări de documentare și informare despre viața câtorva sfinți, pe care le-au prezentat în fața celorlalți. La final, toți participanții au primit din partea organizatorilor câte o insignă cu semnul crucii.
Speranța unor rezultate benefice în rândul participanților a fost dată de însăși organizarea acestor activități, într-o perioadă a lumii în care valorile morale, sociale și etice sunt răsturnate, în care adevărul a devenit subiectiv, motiv pentru care și epoca în care trăim poartă numele de „post-adevăr”. Implicarea Bisericii Ortodoxe Române în viața tinerilor este un deziderat ce trebuie amplificat în toate comunitățile ortodoxe, deoarece activitățile organizate la nivelul parohiilor pot aduce în viața tinerilor o îmbunătățire a relaționării sociale în era virtualului, dar pot și să propună unele direcții sănătoase în viață.
Pr. Cristian-Alin Nistor