Etapa judeţeană a Olimpiadei de religie ortodoxă în Episcopia Oradiei
Sâmbătă, 15 martie 2025, la Liceul Ortodox ”Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a desfăşurat etapa județeană a olimpiadei de Religie Ortodoxă, competiţie care s-au înscris 305 de elevi de la 50 de unităţi de învăţământ din judeţul Bihor, calificați în această etapă după susținerea unei probe în cadrul etapei pe școală, reprezentând cultul ortodox, greco-catolic, penticostal și baptist.
La această etapă a competiției au fost prezenți 289 de elevi din clasele V-XII, un număr record de elevi raportat la ultimele ediții.
În fiecare sală de concurs proba scrisă a fost precedată de un moment de rugăciune. De asemenea prin sprijinul unor parteneri toți elevii participanți la competiție au primit dulciuri.
Pentru această etapă, conform metodologiei specifice, subiectele au fost elaborate la nivel național în raport cu programa școlară și tematica stabilită pentru această etapă, fiind apreciate de către elevi ca având un grad mediu de dificultate.
Elevii participanţi s-au dovedit a fi motivați, foarte bine pregătiţi, elaborând lucrări de foarte bună calitate, complexe, dovadă a unei pregătiri temeinice realizată sub coordonarea profesorilor de la clasă. S-a evidențiat bucuria de a participa la o competiție apreciată ca specială pentru ei. Elevii referindu-se la experiența participării această competiție au declarat fără rezerve că le-a plăcut: ”Ca o primă impresie a mea, în urma primei mele participări la o olimpiadă de religie totul a fost poate puțin peste așteptări, am avut o experiență plăcută, a fost un ambient deosebit, exact ca oamenii pe care i-am întâlnit”; ”Mie mi-a plăcut, abia aștept să mai vin”; ”Mie mi-a plăcut olimpiada, deorece subiectele au fost bine structurate.....”; ”Experiența mea la olimpiadă anul acesta a fost una frumoasă și una care o voi ține minte multă vreme”
Pentru etapa națională a Olimpiadei de religie - cultul ortodox, clasele V-XII se atribuie câte un loc pentru fiecare an de studiu fiecărui inspectorat școlar județean și fiecărui sector al Municipiului București. Punctajul minim obținut la etapa județeană/sectoarelor municipiului București necesar pentru calificarea la etapa națională este de 80 de puncte (nota minimă obținută - 8,00).
La etapa națională a olimpiadei, pentru fiecare nivel de clasă, în baza prevederilor art. 15 alin. (4) din cadrul Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a competițiilor școlare, se atribuie un număr de 23 de locuri suplimentare, în ordinea descrescătoare a punctajelor (notelor) obținute, conform clasamentului național realizat după finalizarea etapei județene/a sectoarelor municipiului București și calificarea participanților pe locurile prevăzute la art. 15 alin. (3) din cadrul Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a competițiilor școlare.
Pentru clasele V-VIII olimpiada națională pentru cultul ortodox se va desfășura în perioada 22-27 aprilie 2025 la Slobozia, județul Ialomița, iar pentru clasele IX-XII în aceeași perioadă la Bacău, județul Bacău.
Participarea într-un număr considerabil a elevilor la olimpiada de religie în contextul desfășurării în aceeași zi și în acest an a mai multor competiții, demonstrează necesitatea unei astfel de competiții, interesul acestora pentru aprofundarea și valorificarea cunoștințelor religioase și preocuparea dascălilor de religie de a menține interesul elevilor nu doar pentru o conduită moral-religioasă, ci și pentru excelență. Competiția reprezezintă un context potrivit pentru cuantificarea cantității și calității achizițiilor, dar și pentru valorificarea experienței religioase personale exersată acasă, la școală sau în comunitatea religiosă. În complementaritatea orei de religie se regăsesc diverse programe educative implementate în școală sau în parteneriat cu comunitățile parohiale, care facilitează implicarea elevilor în viața comunității școlare și religioase.
În cele mai multe cazuri profesorii de religie sunt parteneri ai preoților la cercurile catehetice de la nivelul parohiilor, sprijinind preoții în desfășurarea unor programe cu grupele de copii și tineri.
Parteneriatul dintre comunitatea parohială și cea școlară se concretizează în sprijin acordat anual de către parohii școlilor, în organizarera unor competiții sau premierea elevilor care au obținut rezultate la diferite etape ale olimpiadei.
Elevii cu rezultate deosebite la această etapă, respectiv la etapa națională, urmează să fie premiați și în acest an, în cadru festiv de către Preasfinţitul Părinte Sofronie eveniment care a devenit tradiție în Eparhia Oradiei.
Ca și în anii precedenți o parte dintre elevii premianți vor beneficia de o tabără gratuită organizată de către Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, la care se adaugă anual parteneri locali, voluntari care sprijină organizarea taberei.
pr. prof. Florin Negruțiu